Sarkozy vast voor verhoor in affaire die terugkeer bemoeilijkt

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy zit vast voor verhoor in een zaak waarbij hij ervan wordt beticht zijn invloed onrechtmatig te hebben aangewend.

Hij meldde zich vanmorgen zelf bij de corruptieonderzoekers van de Franse politie in Nanterre, even buiten Parijs, en kan 24 uur lang worden ondervraagd. Het is voor het eerst in de recente geschiedenis dat een oud-president een dergelijke behandeling ten deel valt. De affaire lijkt andermaal een obstakel voor een mogelijke politieke terugkeer.

Sarkozy en zijn advocaat Thierry Herzog, die gisteren al voor verhoor vastzat, zouden door een hoge magistraat lange tijd op de hoogte zijn gehouden van voortgang in een justitieel onderzoek naar illegale campagnefinanciering in 2007 door L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. In ruil voor informatie zou Sarkozy zijn bron een comfortabel prepensioenbaantje in Monaco hebben beloofd.

De zaak kwam in maart aan het rollen, toen bleek dat Justitie de telefoons van Sarkozy aftapte om meer te weten te komen over vermeende betalingen van de voormalige Libische leider Gaddafi. Voor gesprekken met zijn advocaat gebruikte hij een anonieme mobiel, geregistreerd onder de valse naam ‘Paul Bismuth’.

Volgens Sarkozy’s centrum-rechtse UMP zijn de onderzoeken tegen de oud-president „politiek gemotiveerd” om een terugkeer als kandidaat bij de verkiezingen in 2017 te bemoeilijken.