Rovesciata uit Italië

Ziekenhuisbal, schwalbe, stofzuiger: voetbal heeft zijn eigen taaltje. Wat betekenen die begrippen? Vandaag: het Italiaanse rovesciata.

Geen voetbalterm met zoveel mooie woorden in allerlei talen als de omhaal. Wij komen er bekaaid vanaf, met het wat saaie woord om aan te geven dat een speler schiet door met een achterwaartse beweging zijn benen over zijn hoofd te halen. Maar kijk eens wat de Engelsen ermee doen: bicycle kick, vanwege de fietsende beweging. De Fransen: bicyclette. De Portugezen: bicicleta. De Duitsers: Fallrückzieher, letterlijk vertaald een ‘achterwaartseval-schot’. En de Italianen: rovesciata, letterlijk ‘omgekeerd’.

Onlangs werden op deze plek meerdere mogelijke uitvinders van de omhaal genoemd. Wie kwam als eerste op het idee om met de voeten in de lucht en de rug bij het gras, achterwaarts te trappen? De meeste historici zijn het erover eens dat het een Zuid-Amerikaan was: een Braziliaan, een Peruviaan of een Chileen.

Vraag het aan Italianen en zij zullen de naam Carlo Parola noemen als vader van de omhaal.

Dat kan hij amper geweest zijn; alle andere claims dateren van decennia voordat hij zijn loopbaan begon. Maar beroemd werd hij er wel mee.

Ten eerste omdat het voor de Italianen wel degelijk een noviteit was, zoals Mister Rovesciata als verdediger met een omhaal de bal uit het eigen strafschopgebied weghaalde. En ten tweede omdat fotograaf Corrado Banchi er een wereldberoemde foto van maakte. Op 15 januari 1950 legde hij vanachter het doel bij Juventus - Fiorentina vast hoe Parola in alle elegantie zijn specialiteit uitvoerde. De foto werd een icoon binnen de sport; je kent hem misschien uit het logo van de Panini-stickeralbums.

    • Peter Zantingh