Porosjenko beëindigt bestand in Oost-Oekraïne

De oorlog in Oekraïne is hervat. De Oekraïense president Porosjenko heeft de wapenstilstand in de oostelijke Donbass beëindigd en opdracht gegeven de ‘anti-terroristische operatie’ in de provincies Loegansk en Donetsk voort te zetten.

„We zullen aanvallen en ons land bevrijden”, zei Porosjenko in een televisietoespraak tot de Oekraïense burgers. Vanochtend begon de krijgsmacht een offensief in de Donbass. Bij de miljoenenstad Donetsk werd een slag geleverd door tanks. Op een paar plaatsen zijn spoorlijnen opgeblazen.

De president, die de wapenstilstand eenzijdig had afgekondigd en later ook had verlengd, toonde zich wel bereid ten tweede male een staakt-het-vuren af te kondigen. Porosjenko gaf de pro-Russische milities in de Donbass de schuld van het mislukken van het bestand. De leiders van de afgescheiden volksrepublieken Donetsk en Loegansk wezen het 15-puntenplan voor een politieke oplossing van de hand. Ontwapening was een voorwaarde. Daarvan kwam niets terecht.

Volgens Porosjenko had het besluit van Moskou om de dreiging met een militaire invasie formeel terug te nemen slechts „symbolische betekenis”.

De president herhaalde in zijn toespraak tot het volk dat hij toch niet zal afzien van zijn plan om het bestuur te decentraliseren, het Russisch als taal te beschermen en werkgelegenheid te scheppen met hulp van de Europese Unie, waarmee Oekraïne vrijdag een associatieverdrag sloot.