Poetin: Porosjenko accepteert verantwoordelijkheid voor operaties

De Russische president Vladimir Poetin vandaag voorafgaand aan zijn speech. Foto Reuters/ Maxim Zmeyev

De Oekraïense president Petro Porosjenko “accepteert de verantwoordelijkheid” voor militaire operaties in het oosten van het land. Dat zei zijn Russische collega Vladimir Poetin volgens persbureau AFP vandaag op een persconferentie. Hij zei dat Rusland en Europa - Frankrijk, Duitsland - hem hebben proberen te overtuigen het staakt-het-vuren te verlengen, maar dat Porosjenko niet overtuigd kon worden.

“Helaas nam president Porosjenko het besluit om de militaire operaties opnieuw op te starten en wij - ik bedoel mijn Europese collega’s en ik - konden hem niet overtuigen dat de weg naar stabiele, sterke en langdurige vrede niet door middel van oorlog bereikt kan worden.

Tot nu toe was Porosjenko nog niet direct gelinkt aan een bevel militaire operaties te beginnen, maar nu heeft hij hiervoor de volledige verantwoordelijkheid genomen, niet alleen militair, maar ook politiek.”

Porosjenko, pas enkele weken president van Oekraïne, had op 20 juni een staakt-het-vuren aangekondigd voor een week. Na die week werd het bestand verlengd met drie dagen, maar gisteravond laat besloot hij dat het daarbij blijft. De pro-Russische separatisten in het oosten krijgen de schuld, want die hebben meerdere malen de wapenstilstand genegeerd.

Er braken vanochtend nieuwe gevechten uit in het oosten tussen het regeringsleger en de separatisten.

Poetin: Westen destabiliseert

Poetin nam de gelegenheid ook aan om uit te halen naar het Westen. Hij beschuldigde het Westen ervan dat het probeert door middel van de crisis in Oekraïne de hele regio te destabiliseren, zo schrijft persbureau Reuters.

Rusland zal blijven doorgaan met het beschermen van etnische Russen in het buitenland, zo verzekerde hij. Dat zal het doen met onder andere politieke, economische en humanitaire middelen. Iedereen in Europa, zo zei hij in een speech tegenover Russische ambassadeurs volgens Reuters, moet samenwerken om ervoor te zorgen dat Oekraïne geen nieuw Syrië, Libië en Irak wordt.

‘Oekraïne chanteert’

Poetin sprak ook nog over de gasonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Hij beschuldigde Oekraïne ervan “chantage” te gebruiken tijdens die onderhandelingen. Kiev zou een “totaal ongerechtvaardigde” prijsverlaging willen voor de levering van Russisch gas.

Volgens Poetin moeten “gewetensvolle” consumenten en leveranciers niet hoeven lijden onder de “acties van Oekraïense politici”.

    • Frank Huiskamp