Oud-president Sarkozy wordt verhoord in onderzoek naar machtsmisbruik

Oud-president Nicolas Sarkozy in 2012. Foto AFP/ Valery Hache

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy wordt door de politie vastgehouden in een onderzoek naar machtsmisbruik, zo schrijft persbureau AFP. Hij mag de komende 24 uur worden verhoord.

Sarkozy zou worden ondervraagd over “ongeoorloofde beïnvloeding”. Hij zou, samen met zijn advocaat Thierry Herzog, stelselmatig geheime informatie hebben ontvangen over de vorderingen in het onderzoek naar de Bettencourt-affaire. Die zou hij hebben ontvangen van een bevriende magistraat. Die magistraat kreeg in ruil een mooi baantje in Monaco.

Affaire-Bettencourt

Er liep toen onderzoek naar Sarkozy, omdat hij misbruik zou hebben gemaakt van de verstandelijke vermogens van de steenrijke L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt om zo geld los te peuteren voor zijn campagnekas. Hij leek in oktober vrijuit te gaan, maar justitie had hem in maart toch weer in het vizier vanwege “corruptie” en het “onrechtmatig aanwenden van invloed”.

De ondervraging door de politie is ongekend voor een oud-president van het land, schrijft AFP. Volgens onze correspondent Peter Vermaas geeft het maar weer aan dat een terugkeer van Sarkozy in de landelijke politiek - hij probeert in 2017 weer leider van de UMP te worden en mogelijk een gooi te doen naar het presidentschap - niet zeker is. Sarkozy’s naam wordt in wel meer affaires genoemd.

Sarkozy’s advocaat Herzog werd gisteren, samen met twee magistraten, in voorlopige hechtenis geplaatst vanwege het onderzoek.

Lees ook: Sarkoleaks doorkruisen terugkeer oud-president. Abonnees lezen het gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.

    • Frank Huiskamp