OM vervolgt dertien personen voor rellen Veen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat dertien verdachten vervolgen voor mogelijke betrokkenheid bij de rellen in Veen tijdens Oud en Nieuw. Bij die rellen werden hulpverleners bedreigd en meer dan honderd personen gearresteerd.

Veen was vorig jaar het toneel van ongeregeldheden tussen honderd jongeren en de politie. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat dertien verdachten vervolgen voor mogelijke betrokkenheid bij de rellen in Veen, eind vorig jaar. Bij die rellen werden hulpverleners bedreigd en meer dan honderd personen gearresteerd.

Dat meldt het OM vanmiddag. Volgens het OM mag geweld tegen hulpverleners niet worden getolereerd:

“De bewuste massale confrontatie, het negeren van aanwijzingen van de politie en het gebrek aan verantwoordelijkheid om elkaar te corrigeren, rechtvaardigt de aanhouding van de honderd verdachten.”

De zaak tegen 87 andere verdachten is geseponeerd, omdat er niet genoeg informatie is over hun rol tijdens de rellen in Veen. Door rook, duisternis en een gebrek aan agenten was het lastig om een volledig beeld van alle betrokkenen te krijgen.

Burgemeester bedreigd

In de nacht van 30 op 31 december vloog een autowrak in brand in de Brabantse plaats. Toen brandweerlieden arriveerden om het vuur te blussen, werden zij belaagd door een groep van honderd jongeren. Ook de politie werd door de menigte belaagd en bekogeld met glas en vuurwerk.

Bij een charge werden aanvankelijk zes personen aangehouden, de rest van de ploeg vluchtte vervolgens naar een kroeg. Zij werden later alsnog ingerekend. Bij de arrestatie werden pepperspray, bivakmussen en zeer zwaar vuurwerk aangetroffen. Het was overigens niet de eerste keer dat het onrustig was in Veen.

Na de rellen ontving Omroep Brabant een dreigbrief, gericht aan burgemeester Fons Naterop. Daarin werd onder meer gedreigd dat zijn auto in vlammen op zou gaan.

    • Philippus Zandstra