Oekraïense president Porosjenko maakt einde aan staakt-het-vuren

De Oekraïense president Petro Porosjenko Foto AFP/ Alain Jocard

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een einde gemaakt aan het staakt-het-vuren dat op 20 juni was ingegaan. De separatisten krijgen de schuld, want die hebben het bestand meerdere malen genegeerd. Volgens Porosjenko gaat het leger opnieuw de strijd aan met de rebellen “om het land te bevrijden”, zo zei hij vannacht volgens persbureau Reuters.

Porosjenko kondigde het eenzijdige bestand op 20 juni af als een soort ultimatum: de rebellen kregen de tijd om hun wapens neer te leggen. Hij hoopte een einde te maken aan het bloedige conflict in het oosten van Oekraïne, dat al maanden duurt. De wapenstilstand gold eerst een week, maar werd, vlak na het langverwachte ondertekenen van het EU-associatieverdrag door Oekraïne, met drie dagen verlengd.

Hij deed dit om vredesgesprekken mogelijk te maken met een zogenoemde contactgroep, waarin separatistenleiders, een voormalige Oekraïense president, een afgevaardigde van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Russische ambassadeur in Kiev zitten.

‘Terroristen, militanten en rovers’

Er was sprake van dat er nu weer een verlenging zou komen. Rusland, Frankrijk en Duitsland probeerden daar alle drie op aan te dringen, maar gesprekken hebben blijkbaar niets uitgehaald. “De beslissing niet door te gaan met het staakt-het-vuren is ons antwoord op terroristen, militanten en rovers”, zei Porosjenko in een verklaring op televisie.

“De unieke kans om het vredesplan te implementeren is niet gerealiseerd. Dat gebeurde door de criminele handelingen van de militanten. Ze hebben openlijk verklaard niet bereid te zijn het vredesplan in zijn geheel te steunen en dan specifiek de wapenstilstand.”

Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er sinds het begin van het bestand 27 Oekraïense militairen om het leven gekomen en 69 gewond geraakt.

Twitter avatar MFA_Ukraine MFA of Ukraine  #CeaseFire #LayDownYourArms since June 20 total number of facts breaking CF – 108. Total number of killed in AF #Ukraine – 27, wounded-69.
    • Frank Huiskamp