NRC Boeken oogst: dit zijn de beste 11 boeken van juni

NRC Boeken bespreekt wekelijks op vrijdag vele boeken, maar welke moeten we onthouden? In de rubriek ‘NRC Boeken oogst’ kiezen boekenredacteuren de boeken van de afgelopen maand die u niet mag vergeten. Fictie The Silkworm – Robert Galbraith Kundig geconstrueerde en in aanstekelijk Engelse geschreven tweede thriller over privédetective Cormoran Strike waarmee J.K. Rowling zich

Thomas, hoofdpersoon uit de nieuwe roman 'Your Fathers, Where Are They? and the Prophets, Do They Live Forever?' van Dave Eggers, in dialoog met een astronaut. Het boek is een van de beste boeken van de maand juni.
Thomas, hoofdpersoon uit de nieuwe roman 'Your Fathers, Where Are They? and the Prophets, Do They Live Forever?' van Dave Eggers, in dialoog met een astronaut. Het boek is een van de beste boeken van de maand juni.

NRC Boeken bespreekt wekelijks op vrijdag vele boeken, maar welke moeten we onthouden? In de rubriek ‘NRC Boeken oogst’ kiezen boekenredacteuren de boeken van de afgelopen maand die u niet mag vergeten.

Fictie

The Silkworm - Robert Galbraith


Kundig geconstrueerde en in aanstekelijk Engelse geschreven tweede thriller over privédetective Cormoran Strike waarmee J.K. Rowling zich met plezier ontpottert.
Dit boek werd op 27 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt hier de recensie van Robert Gooijer teruglezen.

Your Fathers, Where Are They? and the Prophets, Do They Live Forever? - Dave Eggers


In Eggers’ nieuwe roman gaat de hoofdpersoon Thomas dialogen aan met demonen uit zijn jeugd. Dave Eggers roept altijd vragen op, maar deze keer vooral de vraag volgens welke literaire criteria dit boek gelezen moet worden.
Dit boek werd op 13 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Toef Jaeger & Arjen Fortuin hier teruglezen.

De vlammende wereld - Siri Hustvedt

De zinderende zesde roman van Siri Hustvedt gaat over de wraak van een New-Yorkse kunstenares op de critici die haar negeerden. Het resultaat is een regelrechte page turner geworden.
Dit boek werd op 13 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Sandra Heerma van Voss hier teruglezen.

Dode zielen - Nikolaj Gogol

De klassieker van Nikolaj Gogol (1809-1852) is in de perfecte nieuwe vertaling van Aai Prins honderd pagina’s korter geworden. Het boek is zo goed dat je niet merkt dat het onvoltooid is.
Dit boek werd op 6 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de hele recensie van Michel Krielaars hier teruglezen.

Meer hoef dan voet - Marjolijn van Heemstra

Met alledaagse verbazing en zonder abstractie dicht Marjolijn van Heemstra over grootse en kleine belevenissen. Haar tweede bundel is het beste sinds lange tijd.
Dit boek werd op 6 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Arie van den Berg hier teruglezen.

Niels Lyhne - Jens Peter Jacobsen

Verrassend moderne en prachtig gestileerde nieuwe vertaling van de klassieke cultroman (1880) van de Deense plantkundige en Darwin-vertaler Jens Peter Jacobsen.
Dit boek werd op 6 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie van Kester Freriks hier teruglezen.

Non-fictie

Gesprekken - Confucius

Vertaler Kristofer Schipper heeft de reputatie soms erg los met zijn materiaal om te gaan, maar zijn vertaling van Confucius’ Gesprekken is tekstgetrouw en bevat nuttige achtergrondinformatie. In China heeft het confucianisme nu een nationalistische en apolitieke betekenis.
Dit boek werd op 27 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt die recensie, van Michiel Leezenberg hier teruglezen.

The Paper trail - Alexander Monro

Weids en schitterend boek waarin sinoloog en journalist Alexander Monro uitlegt waarom niet het wiel maar papier de belangrijkste uitvinding in de geschiedenis was.
Dit boek werd op 14 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Abonnees kunnen de hele recensie van Toef Jaeger hier teruglezen.

De schilderkunst in een kritiek stadium - Jonneke Jobse

Deze spectaculaire bloemlezing van naoorlogse beeldende kunstrecensies onderstreept ten enenmale het grote belang van eigenzinnige critici en deskundige kunstrecensies.
Dit boek werd op 20 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de hele recensie van Arjen Fortuin hier teruglezen.

Max Weber - Jürgen Kaube

Intellectuele en kritische biografie, eerder thematisch dan chronologisch, van de bewonderde en betwijfelde Duitse aartsvader van de sociologie.
Dit boek werd op 6 juni besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de hele recensie van Bas Heijne hier teruglezen.

Waarom we voelen wat we voelen - Giovanni Frazzetto

De Italiaanse neurowetenschapper Giovanni Frazzetto (34) neemt ons in een even speels als erudiet boek mee op een Beagle-trip langs de menselijke emoties.
Dit boek werd op 13 juni 2014 besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de hele recensie van Manon Uphoff hier lezen.