Nigel de Jong, mogelijk Van Gaals ‘grootse pion’, niet meer in actie op WK

De Jong in actie tijdens het groepsduel met Chili. ANP-EPA / Diego Azubel

De vrees was er al en nu is er zekerheid: het Nederlands elftal moet het restant van dit wereldkampioenschap afwerken zonder de ervaren kracht Nigel de Jong. De sterkhouder op het middenveld is zeker twee weken uitgeschakeld met een liesblessure opgelopen in het duel met Mexico.

Twitter avatar NDJ_Official Nigel de Jong Devastated with the news about my injury. Sadly enough this is part of the sport as well. Will work hard on my recovery now and keep hope 👊
Twitter avatar NDJ_Official Nigel de Jong Playing or not playing ,injured or not injured ,I will stick with the group cos we all came here with a mission and we will continue 2 do so

Het scheurtje in de liesspier van Nigel de Jong - “een van mijn grootste pionnen in teamverband”, aldus Louis van Gaal - is een forse tegenvaller voor Oranje. Na de achtste finale tegen Mexico reageerden spelers al aangeslagen op het uitvallen van de sterke man van Oranje, de krachtpatser, de rots van het team. Zojuist kwam de bevestiging dat het WK voorbij is voor de middenvelder, althans hij is ‘vermoedelijk twee tot vier weken uitgeschakeld’, meldde de KNVB op basis van de MRI-scan. De Jong blijft wel gewoon bij het team.

Consultant en voetbalanalist Jeroen Visscher, co-auteur van het boek ‘Louis van Gaal - Hoe smeed je wereldkampioenen’, heeft de arbeid van de verschillende middenvelders geëxtrapoleerd naar een gemiddelde over 90 minuten. Daaruit blijkt dat Nigel de Jong 11,6 duels per wedstrijd aanging, en daar 53 procent won. Daley Blind, in zijn vervangende rol op het middenveld tegen Mexico, had nog meer duels omgerekend naar de volle negentig minuten, maar won maar 17 procent. Het doelpunt van Dos Santos was zo’n moment van onachtzaamheid bij Blind. De Mexicaan draaide weg, schoot zuiver binnen en liet Jasper Cillessen kansloos.

Twitter avatar NDJ_Official Nigel de Jong Keep believing! / Blijven geloven! Only as a unit we can be succesful #Dedication #Dutchlions #WorldCup2014 http://t.co/FU6Zu09Ryq

Big shoes to fill dus voor degene die op De Jongs positie komt te spelen. Blinds oriëntatie naar voren is de belangrijkste overweging om hem op te stellen, in plaats van bijvoorbeeld Jonathan De Guzman, die maar 7,5 keer per hele wedstrijd een aanvaller inspeelde in het duel tegen Spanje.

Blind speelde twintig keer de aanvallend ingestelde spelers in, 72 procent kwam aan. Nigel de Jong deed dat slechts tien keer (gemiddeld over negentig minuten), met een rendement van 62 procent.

    • Bart Hinke