Nieuwe gevechten in Oost-Oekraïne na aflopen bestand

In het oosten van Oekraïne zijn gevechten uitgebroken tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Kiev zou bij de stad Donetsk artillerie en luchtaanvallen hebben ingezet tegen de rebellen. De acties volgen op het aflopen van een eenzijdig bestand.

Pro-Russische separatisten bij een wachtpost nabij Donetsk. Foto ANP / EPA / Stringer

In het oosten van Oekraïne zijn gevechten uitgebroken tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Kiev voert nu aanvallen uit met artillerie en de luchtmacht op de rebellen. De acties volgen op het aflopen van het eenzijdige bestand dat Kiev eerder afkondigde.

Reuters meldt dat een woordvoerder van het leger de hervatting van de ‘anti-terroristische operaties’ heeft aangekondigd:

“We openden het vuur met onze artillerie en voeren luchtaanvallen uit op strategische posities waar de rebellen zijn geconcentreerd.”

Russische media melden dat er een straaljager van de Oekraïense luchtmacht zou zijn neergehaald, maar dit wordt tegengesproken door de woordvoerder. Wel is er een SU-25 straaljager beschadigd. Ook berichten dat er een helikopter is neergehaald door de separatisten worden tegengesproken.

Grensovergang bewaken met OVSE

De aanvallen waren vanochtend al aangekondigd door president Porosjenko. Die kondigde vorige week een eenzijdig staakt-het-vuren af, dat dit weekend werd verlengd. De bedoeling was dat de rebellen in die periode hun wapens zouden neerleggen. Ook moesten ze checkpoints en grensposten verlaten. Het ultimatum liep gisteren om 10.00 af, en is niet verlengd.

Het bestand is volgens Kiev meerdere keren geschonden sinds het op 20 juni werd afgekondigd. Volgens de legerwoordvoerder is er in de afgelopen 24 uur een Oekraïense militair gedood en zijn zeventien andere soldaten gewond geraakt bij aanvallen van rebellen op Oekraïense posities.

Een plan om drie grensovergangen met Rusland te laten bewaken door Oekraïense militairen en OVSE-waarnemers is positief onthaald door de ministers van Buitenlandse zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk, aldus Reuters.

    • Philippus Zandstra