Netanyahu belooft: Hamas zal boeten voor dode tieners

De Israëlische regering treft voorbereidingen voor een wraakactie, na de vondst van de drie vermiste tieners. De jongens bleken snel gedood.

Jongens gevonden vlakbij plaats van ontvoering

Kreten van afschuw en woede klonken gisteravond door heel Israël en ver daarbuiten, na de vondst van de levenloze lichamen van drie Israëlische tieners in bezet Palestijns gebied, achttien dagen na hun verdwijning. Honderden Israëliërs kwamen spontaan samen en riepen om wraak.

„De hele natie huilt als één”, sprak de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, nadat hij bekend had gemaakt dat de drie Israëliërs „in koelen bloede zijn vermoord door beesten”. Hij stelde opnieuw de Palestijnse Hamas-beweging verantwoordelijk en zei „Hamas zal hiervoor boeten”. Vannacht voerde Israël al tientallen luchtaanvallen op de Gazastrook uit. Over vervolgstappen besluit het na de begrafenis van de drie, vanmiddag.

Gilad Shaar (16), Naftali Frenkel (16) en Eyal Yifrach (19) stonden vorige maand te liften na hun Bijbelles in een joodse nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever, toen ze vermoedelijk door onbekenden werden meegenomen. Israëlische veiligheidsdiensten zouden er nu van uitgaan dat de drie al in de auto zijn doodgeschoten, kort nadat ze waren ingestapt in de Hyundai i35, en direct daarna haastig zijn verstopt. Ze werden vlakbij gevonden in een open veld, onder een hoop stenen.

De daders hadden de jongens waarschijnlijk liever in leven gehouden. In 2011 liet Israël meer dan duizend Palestijnse gevangenen vrij, in ruil voor de ontvoerde soldaat Gilad Shalit die vijf jaar lang bij Hamas verborgen zat. Maar misschien stapten er meer lifters in dan de bedoeling was en voelden de ontvoerders zich bedreigd. Mogelijk schrokken ze van een telefoontje dat een van de drie tieners vanuit de auto naar de politie pleegde, en dachten ze dat de Israëlische veiligheidsdiensten hun op de hielen zaten. In werkelijkheid waren die pas zeven uur na het telefoontje gealarmeerd.

Die alarmering luidde de grootste militaire operatie in op Westelijke Jordaanoever sinds de Tweede Intifada (2000-2005). Het Israëlische leger haalde de afgelopen weken vele huizen overhoop en verrichtte ruim 400 arrestaties. Vooral Hamas-leden en -instellingen waren doelwit. Bij protest tegen de gewelddadige actie vielen op de Westelijke Jordaanoever zeker zes Palestijnse doden, onder wie tieners. De zoektocht ging vanochtend door. De daders – volgens Israël gaat het om Amer Abu Aysha en Marwan Kawasme uit Hebron – zijn nog niet gepakt.

Daar de ontvoerders lid zouden zijn van Hamas, hield premier Netanyahu vrijwel onmiddellijk na de ontvoering die beweging verantwoordelijk. Hamas ontkent echter iets met de ontvoering te maken te hebben. Een zegsman zei gisteren dat „elke Israëlische respons de poorten van de hel zal openen”. In de Gazastrook, waar Hamas zijn machtsbasis heeft, zouden verschillende Palestijnse facties een verhoogde staat van paraatheid hebben aangekondigd en zich voorbereiden op een Israëlisch offensief.

In 2008 en in 2012 voerde Israël twee grote militaire operaties uit tegen Palestijnse militanten en de Hamas-regering in Gaza. Daarbij vielen ongeveer 1.500 Palestijnse en nog geen twintig Israëlische doden.

De laatste Israëlische actie, ‘Operatie Wolkkolom’, eindigde anderhalf jaar geleden in een door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren. Helemaal stil werd het nooit, maar sinds de ontvoering laaide het wederzijdse geweld flink op. De afgelopen dagen raakten Palestijnse raketten voor het eerst in lange tijd Israëlische gemeenschappen rond Gaza, met wat materiële schade tot gevolg. Het afgelopen weekeinde vielen door Israëlische bombardementen aan Gazaanse zijde drie doden.

Dit is mogelijk een opmaat naar meer, dreigde de Israëlische premier Netanyahu gisteren met zoveel woorden. „We willen duidelijk maken dat als de stilte die werd gebracht door operatie Wolkkolom geschonden wordt, er twee opties zijn: of Hamas stopt het raketvuur, of wij doen het.”

Oproepen tot terughoudendheid, van onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie, worden in Israël niet gehoord. Israëlische militairen plaatsten vannacht op Twitter foto’s van hun uitrusting met een briefje: ‘Laat ons de terroristen vermoorden’.

    • Leonie van Nierop