Lewinsky spreekt nu ook op tv: ik was de meest vernederde vrouw ter wereld

Tien jaar lang bleef het relatief stil rond Monica Lewinsky, maar vorige maand bracht ze daar verandering in met een artikel in Vanity Fair over hoe haar leven werd getekend door die ene affaire. Vanaf komend weekend vertelt ze ook op tv haar verhaal, en er is een klein voorproefje verschenen.

Een foto die werd genomen in november 1995 in het Witte Huis, met de toenmalige stagiaire Monica Lewinsky en de toenmalige president Bill Clinton. Archieffoto AP

Tien jaar lang bleef het relatief stil rond Monica Lewinsky, maar vorige maand bracht ze daar verandering in met een artikel in Vanity Fair. Ze schreef over die ene affaire en de eindeloze nasleep daarvan. Op National Geographic wordt vanaf aanstaande maandag een drieluik uitgezonden waarin ze hier verder over vertelt, en er is een klein voorproefje verschenen.

22 was ze toen ze stage liep in het Witte Huis en een relatie begon met de machtigste man ter wereld. De affaire met de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton lekte uit en door alles wat er over haar heen kwam voelde ze zich ‘de meest vernederde vrouw ter wereld’, zo zegt ze in het interview dat deel uitmaakt van een drieluik, een documentaire getiteld The ’90s: The Last Great Decade? Lewinsky:

“Dom, een slet en een bimbo genoemd worden, en als persoon volledig uit mijn eigen context gehaald worden, het was ondraaglijk.”

Lewinsky denkt in het interview terug aan een dag in 1998. Speciaal aanklager Kenneth Starr bracht op die dag een rapport uit over het schandaal, een zeer gedetailleerd rapport. Ze beschrijft het als een van de naarste dagen van haar leven:

“Tot die dag heb ik geen idee gehad hoe het is om zo vernederd te worden. Mijn verhaal werd hardhandig van me afgepakt. Mijn eigendommen werden letterlijk weggenomen, er zijn dingen uit mijn computer gehaald waarvan ik dacht dat ze verwijderd waren; het was schending na schending na schending. Ik was de meest vernederde vrouw ter wereld.

Het was verontrustend en doodeng om in het middelpunt van deze media-wervelwind te zitten, en heel verwarrend. Ik denk dat veel ervan te maken heeft met het feit dat ik een vrouw ben.”

https://www.youtube.com/watch?v=Id8kxjE6w0U

‘Ik wil het verdere verloop van mijn verhaal in eigen hand nemen’

In haar artikel liet Lewinsky weten dat het ‘tijd was om de baret te verbranden en de blauwe jurk te begraven”. In de jaren na deze gebeurtenissen probeerde Lewinsky aanvankelijk haar bekendheid te verzilveren. Ze schreef een autobiografie (Monica’s Story), werkte mee aan een film, en trad op in spotjes over gewichtverlies. Een carrière als ontwerpster mislukte, en Lewinsky kon, schrijft ze, nergens werk vinden als pr-adviseur. Ze ging studeren in Londen, en verdween uit het publieke zicht.

Tien jaar bleef ze stil, maar de inmiddels veertigjarige vrouw zegt dat ze niet langer om haar eigen verleden - en om de toekomst van anderen - heen wil draaien:

“Ik ben vastbesloten om mijn eigen verhaal een ander einde te geven. Ik heb eindelijk besloten om mijn hoofd boven het maaiveld uit te steken zodat ik het verloop van mijn eigen verhaal terug kan pakken, en mijn eigen verleden betekenis kan geven. (Wat me dit zal kosten, daar kom ik snel achter.)”

Doet ze dit vanwege Hillary?

De werkelijke reden waarom Lewinsky weer naar buiten treedt, heeft vermoedelijk alles te maken met een andere hoofdrolspeler uit de affaire: Hillary Clinton. NRC-correspondent Guus Valk legde dit vorige maand uit naar aanleiding van haar eigen artikel:

“Lewinsky hint daar tenminste zelf op. Ze wil vanwege ‘de toekomst van anderen’ niet langer met een boog om haar eigen verleden lopen. Clinton overweegt zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen van 2016 en zou een grote kans maken op het presidentschap.

De affaire-Lewinsky was de afgelopen jaren op meerdere niveaus een pijnlijke kwestie voor haar. De publieke afgang van Bill Clinton straalde op haar, de bedrogen echtgenote, af. Bovendien wordt Hillary Clintons loyaliteit aan haar man vaak uitgelegd als hard pragmatisme.

Lewinsky schrijft dat geruchten over zwijggeld, aangeboden door de Clintons, niet waar zijn. Hillary Clinton oordeelde volgens Lewinsky relatief mild over haar (‘een narcistische looney toon’), en ze verwijt zichzelf ook dat haar man is vreemdgegaan.”

    • Annemarie Coevert