Mogelijk extra ontslag gevangenispersoneel

Staatssecretaris Teeven heeft een tegenvaller bij zijn plan op gevangenissen te bezuinigen.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) houdt rekening met 350 tot 400 extra ontslagen onder gevangenispersoneel. Dat staat in een niet-openbare nota van 16 mei waar De Telegraaf over bericht.

Volgens het ministerie zijn de ontslagen niet met de Kamer besproken, omdat het om een indicatie gaat. De volledige personele gevolgen worden pas duidelijk bij de begroting van 2015, aldus het ministerie.

Teeven liet de Kamer gisteren weten dat hij bij de bezuinigingen op het gevangeniswezen te maken heeft met een extra tekort van 60 miljoen euro. Eerder werd bekend dat 19 gevangenissen moeten sluiten, wat 2.000 mensen hun baan kost.

De vakbond Abvakabo FNV, waarbij veel gevangenispersoneel is aangesloten, wil snel duidelijkheid over de extra ontslagen. „Dit hoort de Kamer gewoon te weten”, zegt bestuurder Frans Carbo. „Als dit bovenop de eerder aangekondigde ontslagen komt, dan is dat onbegrijpelijk.”

Volgens Carbo krijgt de vakbond veel klachten van gevangenispersoneel over de werkdruk. In diverse inrichtingen is gebrek aan personeel, waardoor verlof opnemen niet kan en afdelingen „tegen de regels” onderbemand zijn. Onacceptabel, vindt hij. „De veiligheid van gevangenismedewerkers is in het geding.”

D66-Kamerlid Gerard Schouw zei tegen persbureau ANP dat Teeven in de Kamer uitleg moet geven over eventuele extra ontslagen. „Hij heeft gisteren een brief van veel kantjes naar de Kamer gestuurd over de gevangenissen. Geen woord over meer mensen eruit. Teeven moet de Kamer niet half informeren.”