Minder WW-uitkeringen levert meevaller op van half miljard euro

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam.
Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Om de WW-uitkeringen in het eerste halfjaar van werkloosheid te kunnen betalen, is dit jaar 577 miljoen euro minder nodig. Dat komt door de lagere instroom, het lagere aantal faillissementen en de zachte winter. Dat staat in de juniraming van het UWV, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf.

Het UWV liet begin vorige maand weten dit jaar naar verwachting geen 485 duizend, maar 460 duizend werkloosheidsuitkeringen te moeten uitkeren. Dat levert flink minder lasten op. Omdat er minder bedrijven failliet zijn gegaan hoeft de uitkeringsinstantie ook minder werknemers schadeloos te stellen. De zachte winter heeft voor minder vorstverletuitkeringen gezorgd.

De uitkeringslasten komen door de meevallers uit op 7,5 miljard euro. De gemiddelde premie die werkgevers bijdragen aan de sectorfondsen voor de WW daalt hierdoor van 2,68 naar 1,98 procent. Uit die fondsen wordt het eerste halfjaar WW betaald. Het UWV waarschuwt wel dat de uiteindelijke premie per sector kan verschillen.

Of de totale WW-premie voor werkgevers ook naar beneden gaat, is afhankelijk van het kabinet. De werkloosheidsuitkering na het eerste halfjaar wordt namelijk betaald uit het algemene WW-fonds van het rijk, waaraan de werkgevers ook een bijdrage leveren. De premie daarvoor wordt door het kabinet vastgesteld. Eind vorig jaar kampte dit fonds met een fiks tekort. (Novum)