...maar stuur je selfies direct de cloud in

De telefoon van Amazon slaat automatisch je foto’s op in de cloud – onbeperkt. Andere aanbieders worden opeens ook vrijgevig. Het leven wordt één grote selfie.

Kaboom. Fotodienst Flickr, eigendom van Yahoo, probeerde vorig jaar een comeback af te dwingen met een explosief aanbod: 1 terabyte (ruim duizend gigabyte) gratis opslag voor iedereen.

Flickr was in mei 2013 een stuk genereuzer dan concurrerende fotodiensten, en veel vrijgeviger dan opslagdiensten als Dropbox of Box.

Maar deze zomer is het aanbod alweer achterhaald. Want de Fire Phone van Amazon, in de VS te koop vanaf 25 juli, krijgt namelijk onbeperkte opslag. Hoeveel selfies of flauwe video’s je met die telefoon ook maakt: alles wordt op het web opgeslagen. Aan back-uppen hoef je dus niet meer te denken.

Goedkoop, goedkoper, gratis

Waarom is Amazon zo vrijgevig? Omdat het bedrijf al de webinfrastructuur heeft om enorme hoeveelheden bestanden voor bedrijven op te slaan: tegen betaling. Daar kunnen de foto’s van een relatief klein aantal consumenten wel bij. Amazon is nieuw op de smartphonemarkt en hoopt met het aanbod nieuwe klanten te werven, die hun boodschappen vervolgens bij Amazon zullen doen.

De Fire Phone is voorlopig niet in Nederland te koop. Maar het aanbod van Amazon zal ongetwijfeld zorgen voor gullere opslaglimieten bij andere aanbieders. Zo dalen de prijzen voor webopslag continu, net zoals die van geheugenkaartjes en harde schijven.

Het voordeel van de cloud is dat je er geen nieuwe geheugenkaart voor hoeft te kopen. Het nadeel is dat je minder controle hebt over je data, hoewel alle opslagdiensten met de hand op het hart bezweren dat ze je gegevens nooit kwijtraken, doorgeven of gebruiken voor andere doelen. Dat moeten we dan maar geloven.

Op veel nieuwe Android-telefoons staat al een opslagdienst geïnstalleerd die aanbiedt je foto’s automatisch op te slaan. Zo krijg je de beschikking over enkele tientallen gigabytes van Dropbox of Box. Het aanbod is tijdelijk: het idee is dat je zoveel foto’s verzamelt in twee jaar (de looptijd van een gemiddelde telefoonabonnement) dat je daarna een betaald abonnement op de opslagdienst zal nemen.

Als je daar geen trek in hebt: sleep je foto’s even naar de harde schijf en vervolgens naar een andere gratis aanbieder. Zoveel verschillen de backup-boeren ook weer niet van elkaar.

Nieuwe vrijgevigheid

Google+ biedt ook aan je foto’s te bewaren, Microsoft en Nokia geven OneDrive cadeau en Apple doet het met iCloud. Apple was altijd een van de duurste aanbieders van online opslagruimte. De iPhone onthoudt weliswaar ‘gratis’ de laatste duizend foto’s, maar die automatische opslagmogelijkheid geldt alleen voor foto’s – niet voor video’s.

Apple kondigde afgelopen maand aan de prijzen bij te stellen naar 200 GB voor 3,99 dollar per maand en 20 GB voor 0,99 dollar. Maar in Nederland betaal je nu nog steeds 2,67 euro voor 20 GB per maand.

Je ziet inmiddels dat het aanbod van Amazon nu al nieuwe gulheid oproept. Zo kwam deze week foto-app Shutter (iOS) uit, die ongelimiteerde opslagmogelijkheden biedt. Shutter is gekoppeld aan de professionele back-updienst StreamNation, een concurrent van Amazon.

Ook Microsoft paste vorige week de prijzen van OneDrive aan, de clouddienst die onderdeel is van Windows- computers en -telefoons en van een Office-abonnement. Het gratis verbruik is verdubbeld van 7 naar 15 gigabyte, betalende gebruikers van Office ‘krijgen’ 1 terabyte.

Grote kans dat we over twee jaar op elke telefoon onbeperkt foto’s en video’s kunnen bewaren: een back-up zonder grenzen.

    • Marc Hijink