Kameroense bond gaat aantijgingen matchfixing binnen ploeg onderzoeken

Alex Song krijgt rood in de wedstrijd Kameroen - Kroatië. Foto AFP/ Pierre-Philippe Marcou.

De Kameroense voetbalbond FECAFOOT gaat aantijgingen onderzoeken dat zeven spelers van de nationale ploeg betrokken zouden zijn geweest bij matchfixing tijdens dit WK. Het zou met name gaan om de met 4-0 verloren groepswedstrijd tegen Kroatië.

De beschuldigingen kwamen van een veroordeelde matchfixer in het Duitse blad Der Spiegel. Die had nauwkeurig het resultaat van de wedstrijd tegen Kroatië voorspeld én dat er een Kameroense speler met rood het veld zou moeten verlaten. Dat gebeurde inderdaad, toen middenvelder Alex Song van achteren wild naar Kroaat Mario Mandzukic uithaalde met zijn elleboog.

‘Nog niet benaderd door FIFA’

De FIFA heeft niet op onderzoek aangedrongen, benadrukt de voetbalbond in een verklaring:

“Recente aantijgingen van fraude rond de drie groepswedstrijden van Kameroen tijdens het WK, in het bijzonder de wedstrijd Kameroen - Kroatië, alsook de aanwezigheid van ‘zeven rotte appels’ (in ons team) geven niet de waarden en principes die wij als bond uitdragen weer. We willen het publiek ervan op de hoogte stellen dat, hoewel we nog niet over deze affaire zijn benaderd door de FIFA, de bond zijn ethiekcommissie heeft opgedragen de beschuldigingen verder te onderzoek. We zijn er sterk op gericht alle middelen in te zetten om deze zaak op te lossen met zo min mogelijk vertraging.”

Kameroen verloor alle drie de groepswedstrijden in groep A, van Mexico (0-1), Kroatië (0-4) en Brazilië (1-4). Het duel met Kroatië viel al op vanwege een raar incident tussen teamgenoten Benoit Assou-Ekotto en Benjamin Moukandjo. Assou-Ekotto probeerde Moukandjo tijdens de wedstrijd een kopstoot te geven.

    • Frank Huiskamp