Kamer stemt in met algeheel rookverbod

Foto ANP

De Tweede Kamer heeft vanmiddag ingestemd met het rookverbod in kleine cafés zonder personeel. Een kleine meerderheid is voor: 76 Kamerleden stemden voor en 70 stemden tegen, zo meldt persbureau Novum.

Tot nu toe gold een uitzondering op het rookverbod voor deze kleine cafés. Op verzoek van de Kamer kwam staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) met een wetsvoorstel om daar een einde aan te maken. Hij wilde zorgen dat de horeca per juli 2014 weer rookvrij zou zijn. Het wetsvoorstel is nu aangenomen, maar het is nog niet duidelijk wanneer het algehele rookverbod van kracht wordt. De Eerste Kamer moet er ook nog over stemmen.

VVD tegenstander van algeheel rookverbod

Coalitiepartij VVD stemde tegen de uitbreiding van het rookverbod. De liberalen vrezen onder meer dat controle op de naleving van het rookverbod in kleine cafés ten koste gaat van de handhaving van de verhoging van de tabaksleeftijd. Sinds 1 januari mogen rookwaren alleen worden verkocht aan meerderjarigen.

In 2010 oordeelde de Tweede Kamer dat in cafés zonder personeel kleiner dan zeventig vierkante meter nog gerookt mocht worden. Het rookverbod in overige horeca is sinds 2008 van kracht. Dit werd massaal overtreden.

Alle controles, boetes en waarschuwingen die volgden op het rookverbod zijn per gemeente verzameld door LocalFocus verzameld via de wob, en overzichtelijk weergegeven in onderstaande kaart:

    • Annemarie Coevert