Kamer eist opheldering over handelen NZa in fraudezaak

De Tweede Kamer eist opheldering van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over de grote fraudezaak in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Het ziekenhuis declareerde zo’n 25 miljoen euro verkeerd, maar is daar niet strafrechtelijk voor vervolgd; de NZa deed de zaak af met een boete. De Kamer wil weten hoe dat kan.

Minister Edith Schippers (R) van Volksgezondheid en minister Ivo Opstelten van Justitie vanavond tijdens het debat over de Nederlandse Zorgautoriteit.
Minister Edith Schippers (R) van Volksgezondheid en minister Ivo Opstelten van Justitie vanavond tijdens het debat over de Nederlandse Zorgautoriteit. Foto ANP/Martijn Beekman

De Tweede Kamer eist vanavond opheldering van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over de grote fraudezaak in het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, schrijft persbureau Novum. Het ziekenhuis declareerde zo’n 25 miljoen euro verkeerd, het vijfvoudige van zijn jaarwinst, maar het ziekenhuis is daar niet strafrechtelijk voor vervolgd; de NZa deed de zaak af met een boete. De Kamer wil weten hoe dat kan.

22.29: Schippers heeft het Kamerdebat overleefd, meldt persbureau Novum. Wel moest Schippers de Kamer toezeggen dat ze in de toekomst strenger zal toezien op de regels die toezichthouder NZa en het OM moeten naleven bij de bestrijding van zorgfraude.

De toezichthouder liet het ziekenhuis zelf onderzoek doen en legde vervolgens zonder overleg met justitie een boete van tweeënhalf miljoen euro op, zo onthulde RTL Nieuws. Daardoor is strafrechtelijke vervolging per definitie onmogelijk geworden, want er is al bestuursrechtelijk opgetreden.

‘Een mogelijk strafbaar feit’

D66, SP, CDA en de PVV willen daar duidelijkheid over. “De weg naar strafrechtelijke vervolging is afgesloten”, zei D66-Kamerlid Pia Dijkstra vandaag in het Kamerdebat. Ze wees erop dat zaken die ‘een mogelijk strafbaar feit’ zijn per definitie moeten worden voorgelegd aan justitie.

Twitter avatar Jeroen_Wester Jeroen Wester D66 gaat het gekiekeboe rond boete Antonius ZH en beperkte afstemming met OM toch wat zwaarder aanzetten #NZa #schorsing

SP-Kamerlid Renske Leijten wil daarom weten of ‘vriendjes hier door vriendjes uit de wind’ worden gehouden. En PVV-Kamerlid Reinette Klever vroeg zich af of ‘strafrechtelijke vervolging in ons land alleen nog maar bedoeld is voor Jan met de Pet’.

Schippers zei eerder dat de NZa niet verkeerd heeft gehandeld. Ze is tevreden met de boete. Ook zijn volgens haar geen fouten gemaakt door de NZa en het OM. Schippers gaat later vanavond zelf in op de kwestie.

Veel gezagsproblemen bij NZa

NRC-redacteuren Jeroen Wester en Thijs Niemantsverdriet legden vandaag in NRC Handelsblad uit welke problemen NZa precies heeft:

“De Nederlandse Zorgautoriteit is een toezichthouder die kosten en toegankelijkheid van de zorg moet bewaken. Maar de NZa heeft een gezagsprobleem. De volledige raad van bestuur stapte om die reden vorige maand op. De NZa kwam op verschillende manieren in opspraak.

Beleidsmedewerker Arthur Gotlieb werd tegengewerkt en geschoffeerd. Hij ontpopte zich als klokkenluider en pleegde begin dit jaar zelfmoord. Medische dossiers en concurrentiegevoelige informatie van ziekenhuizen en zorgverzekeraars bleken niet veilig bij de toezichthouder. De NZa schrapte op het allerlaatste moment alarmerende cijfers over ziekenhuizen uit een rapport, en de bestuursvoorzitter bleek veelvuldig naar het buitenland te reizen op kosten van bedrijven waarop de NZa toezicht houdt en van bedrijven die opdrachten krijgen van de NZa. Juist door deze problemen is de Kamer sterk gaan twijfelen aan het toezicht van de NZa.”

Lees het stuk van Wester en Niemantsverdriet vandaag uit NRC Handelsblad (€): Tweede Kamer twijfelt aan aanpak van onjuiste declaraties in de zorg