Internetten op vakantie nu lekker goedkoop - zeggen de providers

Foto iStock

Goed nieuws, zo vlak voor de zomervakantie: vanaf vandaag brengt de Europese Commissie de roamingkosten in EU-landen omlaag. Dat betekent: goedkoper mobiel bellen, sms’en en surfen in Europa. De afspraken werden twee jaar geleden al gemaakt, maar worden nu pas officieel van kracht.

Wat verandert er voor jou?

Wie vanuit EU-landen belt betaalt vanaf vandaag maximaal 19 cent per minuut. Vroeger betaalde je nog 24 cent per minuut. Ook sms’en wordt goedkoper. Een sms in het buitenland kost nog maar 6 cent in plaats van 8 eurocent. De prijs voor internetten op je telefoon daalt van 45 cent naar 20 cent per gedownloade MB. Je kan er nu ook voor kiezen om tijdelijk je roamingkosten bij een andere Europese provider te betalen zonder dat je nummer of simkaart vervangen hoeft te worden.

Met deze maatregelen denkt eurocommissaris Neelie Kroes (Telecom) de concurrentie tussen providers op gang te brengen. Vorig jaar werden de tarieven ook op 1 juli verlaagd en vanaf eind 2015 mogen providers helemaal geen roamingkosten meer in rekening brengen.

Wat is roaming eigenlijk?

In het buitenland betalen gebruikers extra kosten voor het gebruik van mobiel internet. Het netwerk van de eigen provider is daar niet beschikbaar, en de telefoon of tablet zoekt met een techniek die roaming heet naar het netwerk van een andere aanbieder. De provider moet voor dat gebruik betalen aan die buitenlandse aanbieder, en dat berekenen ze door aan de gebruiker.

Uit een peiling onder 28.000 Europeanen blijkt dat 94 procent het gebruik van diensten als Facebook beperkt zodra ze de grens overgaan; 28 procent zet de telefoon simpelweg uit. Kroes noemde deze cijfer “echt schokkend” en “economische waanzin”.

Wat vinden de providers ervan?

Die zijn niet blij. Met het stapsgewijs afschaffen van roaming heeft Neelie Kroes een enorme overwinning behaald op de telecomsector. Providers hebben jarenlang in Brussel gelobbyt tegen de maatregelen.  Voor telecombedrijven zijn roamingtarieven namelijk een eenvoudige manier om de omzet op te krikken; naar schatting 5 procent van de inkomsten komt uit dataverbruik en telefoongesprekken in het buitenland.

Maar wie gaan er met het goeie nieuws aan de haal? Juist ja, diezelfde telecomproviders. Tele2-kanten kregen gisteren een juichende sms: “Goed nieuws! Per 1 juli 2014 verlagen we de tarieven voor bellen, sms’en en internetten in de EU.” Andere providers klopten zichzelf op de borst met kreten als ‘T-Mobile zegt wegwezen! tegen roamingkosten’ en ‘Met Vodafone goedkoop op vakantie!’

Waarom wil de Europese Commissie ervan af?

Volgens Neelie Kroes zijn snel internet en lage beltarieven noodzakelijk voor innovatie en economische groei.  Vandaar haar lang gekoesterde droom van één pan-Europese telecommarkt, die kan concurreren met Zuid-Korea, Japan en de VS. Die landen lopen nu nog voorop met nieuwe technologie, zoals snelle 4G-netwerken. Europa is nog versplinterd, mede door roamingtarieven die gebruikers ervan weerhouden om overal data te gebruiken.

Maar het gaat de goeie kant op, meldde de Europese Commissie onlangs trots: de gemiddelde voetbalfan die tijdens het WK dagelijks tien minuten naar uitslagen zoekt, een foto uploadt en tien minuten de beste goals op YouTube bekijkt, betaalt nu 25 maal minder in vergelijking met het WK van 2010.

    • Marc Hijink & Reinier Kist