Economie

ING brengt niet 70 maar 77 miljoen aandelen Nationale Nederlanden naar de beurs

AMSTERDAM - Kantoren aan de Zuidas van Amsterdam. Het zakencentrum van Amsterdam. foto: Hoofdkantoor van de ING. ANP LEX VAN LIESHOUT
AMSTERDAM - Kantoren aan de Zuidas van Amsterdam. Het zakencentrum van Amsterdam. foto: Hoofdkantoor van de ING. ANP LEX VAN LIESHOUT

ING doet 77 miljoen aandelen NN Group (de nieuwe naam van Nationale Nederlanden) in de verkoop. Eerder werd bekendgemaakt dat het er 70 miljoen zouden zijn. Vandaag is dit besluit genomen omdat er een grote vraag van beleggers zou zijn, zo meldt ING.

Later op de avond, na het sluiten van de beurs in New York, wordt de prijs voor een aandeel in de verzekeraar bekendgemaakt. Reuters meldde gisteren op gezag van ingewijden dat de aandelen tussen de 19,50 en 20,50 euro gaan kosten. Eerder zei ING dat de uitgifteprijs tussen 18,50 en 22 euro zal liggen.

ING brengt in eerste instantie 20 procent van het bedrijf naar de beurs, later volgt er meer. Heel Nationale-Nederlanden is daarmee 7 miljard euro waard.
Voor het einde van dit jaar wil de bank de helft van zijn Nederlandse verzekeringsdochter hebben afgestoten. Voor het najaar van 2016 moeten ook de overige aandelen zijn verkocht, zo liet ING vorige maand al weten.

Hoe gaat NN beleggers lokken?

De vraag die nu onder beleggers heerst: is NN Group nou werkelijk een goede belegging? Gisteren legde economieredacteur Chris Hensen in NRC Handelsblad uit waarom succes niet gegarandeerd is voor NN Group:

“NN Group is een bedrijf met veel problemen. Om er twee te noemen: de rente is sinds de crisis extreem laag, en mensen worden steeds ouder. Door het eerste is het voor NN Group steeds moeilijker geworden om aan toekomstige verplichtingen te voldoen, beleggingen lever immers minder op. Het tweede leidt ertoe dat het bedrijf klanten steeds langer geld moet uitkeren, wat slecht is voor de winst.

Het concern is daarnaast zwaar afhankelijk van Nederland: 55 procent van de inkomsten komt van Nederlandse klanten. Maar juist die markt doet het slecht. Deels doordat de economie tegenzit, maar ook doordat Nederlanders al overal voor verzekerd zijn. NN Group mikt op groei in het buitenland, maar die blijft vooralsnog uit.

Daarbovenop komt de onzekerheid rond de afwikkeling van de woekerpolisaffaire. Nationale Nederlanden heeft zo’n 1 miljoen van die woekerpolissen verkocht. Onlangs stelde het onafhankelijke klachteninstituut Kifid een klant in een tussenuitspraak deels in het gelijk in een zaak over onterecht ingehouden eerste kosten. Een gedupeerdenvereniging eiste daarop 6.000 euro compensatie per polishouder. Als die claim wordt toegewezen, heeft NN Group een groot probleem.”

Lees het hele artikel van Chris Hensen uit NRC Handelsblad (€): Beleggers lokken met dividend