Obama wil 2 miljard extra om migratiegolf te stuiten

President Obama vraagt het Congres 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) om de migratiegolf uit Midden-Amerika aan de Amerikaanse zuidgrens te stuiten. Het geld is aan de ene kant bedoeld om de migranten af te schrikken: voor deportatie en strengere grensbewaking. Maar het zal ook gebruikt worden voor het vergroten van de opvangcapaciteit. Amerika kampt sinds een half jaar met een sterke stijging van het aantal Latijns-Amerikaanse jongeren, alleenstaande kinderen en moeders met kinderen dat de VS binnen probeert te komen. Dit jaar zijn al 60.000 kinderen de grens overgestoken, tegen 6.000 in 2011. Verwacht wordt dat de golf aan zal zwellen tot 130.000 in 2015. De kinderen ontvluchten drugsgeweld en anarchie in de landen van Midden-Amerika. De teruggekeerde economische groei in de VS trekt migranten aan. Ook zijn mensensmokkelaars zich op minderjarigen gaan richten. Daarnaast speelt – vooral volgens de Republikeinen – een wetsbepaling van de regering-Obama uit 2012 een rol die bepaalde dat kinderen in bepaalde omstandigheden niet teruggestuurd mogen worden. Voor kinderen gelden inderdaad speciale regels. Het Department of Homeland Security moet opgepakte kinderen na 72 uur overdragen aan het Office of Refugee Resettlement, dat „in de beste belangen van het kind” moet handelen. Dit betekent dat het kind wordt overgedragen aan een familielid dat al illegaal in de VS aanwezig is. Vervolgens kan het jaren duren voordat zijn of haar recht om te blijven juridisch wordt onderzocht. Het Witte Huis wil nu de versnelde procedure die voor Mexicaanse minderjarigen geldt, uitbreiden naar kinderen uit andere Latijns-Amerikaanse landen. Ook moeten mensensmokkelaars hogere straffen krijgen.

    • NRC