Huizen verdachten dood Israëlische tieners doorzocht - luchtaanvallen Gazastrook

Palestijnen inspecteren het ouderlijk huis van een van de veronderstelde verdachten. Foto Reuters/ Ammar Awad

Israëlische militairen hebben vannacht de huizen doorzocht van de, volgens hen, twee hoofdverdachten van de ontvoering van en moord op drie tieners. Hun lichamen werden gisteravond gevonden.

Volgens de BBC drongen de militairen de huizen binnen van twee leden van Hamas, Marwan Qawasmeh en Amer Abu Aishah, in het dorpje Halhul. Palestijnse bronnen zouden vervolgens hebben gemeld dat de huizen daarna zijn opgeblazen.

Israël heeft vannacht bovendien luchtaanvallen op 34 doelwitten uitgevoerd. Die waren niet zozeer een directe reactie op de dood van de tieners, als wel op luchtaanvallen van Palestijnse kant in het zuiden van Israël. Niemand werd gedood, volgens Haaretz zijn er wel vier mensen lichtgewond geraakt door scherven van bommen.

Volgens Palestijnse artsen hebben Israëlische troepen verder een Palestijn gedood tijdens een inval op de Westelijke Jordaanoever, schrijft persbureau Reuters.

Oorlogstaal na vondst

“Hamas is verantwoordelijk en Hamas zal boeten”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteravond na de vondst van de drie tieners. Hij noemde de ontvoering en moord het werk van beesten.

Hamas, dat elke betrokkenheid heeft ontkend, vindt dat Israël een “verhaal” gebruikt om een “oorlog” met de Palestijnen te beginnen, schrijft de BBC. Een woordvoerder zei verder dat als Netanyahu Hamas de oorlog verklaart “de poorten van de hel zich zullen openen”.

Internationale afkeur

De drie tieners werden eerder deze maand ontvoerd. Er was een grootschalige operatie op gang gezet om ze te vinden. Gisteren werden hun stoffelijke overschotten onder een stapel stenen in een veld ten noorden van Hebron gevonden.

Internationaal is er met afschuw gereageerd op de dood van de tieners. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon noemde het een “schandelijke daad van tegenstanders van de vrede”, schrijft Reuters. Ban hoopt dat Israëlische en Palestijnse autoriteiten gaan samenwerken om de daders zo snel mogelijk te vinden en te straffen.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak van een “zinloze daad” en zei dat de VS deze ten zeerste afkeuren. Hij zei dat de VS Israël en de Palestijnen heeft aangeboden om de daders te vinden. Hij drong wel aan op terughoudendheid:

“Ik dring er bij alle partijen op aan om geen stappen te ondernemen die de situatie verder kunnen destabiliseren.”

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken schreef op zijn Facebookpagina dat de drie tieners “op laffe wijze” zijn vermoord:

    • Frank Huiskamp