Hockey-bondscoach Caldas stapt over van dames naar heren

Max Caldas feliciteert Marloes Keetel , die 2-0 scoorde, na de wedstrijd tussen de vrouwen van Nederland en Belgie voor de World Cup hockey 2014. Foto ANP/Koen Suyk

Max Caldas maakt de overstap van de Nederlandse hockeyvrouwen naar de hockeymannen. Vanmiddag maakte de Nederlandse hockeybond bekend dat de Argentijn per direct de nieuwe bondscoach van de mannen is, en daarmee Paul van Ass opvolgt.

De coach behoudt zijn nieuwe functie zeker tot en met het WK van 2018. De dames werden vorige maand op het WK in Den Haag nog wereldkampioen onder de leiding van Caldas. Stephan Veen, bestuurslid van de NKHB vanmiddag tijdens een persconferentie:

“Na het besluit om het contract van Paul van Ass niet te verlengen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe bondscoach die de ingeslagen weg kan voortzetten op zijn eigen manier. We concludeerden dat we de opvolger al in huis hebben in de persoon van Max Caldas met zijn indrukwekkende CV.”

Een reactie van Caldas zelf:

“Het is een enorme eer voor mij en een prachtige nieuwe uitdaging om bondscoach te worden van het Nederlands Elftal Heren. Met veel jongens heb ik al gewerkt bij Bloemendaal en tijdens mijn Jong Oranje periode. Ik kijk terug op een waanzinnige periode met het Nederlands Elftal Dames; ik ga ze erg missen en wil ze bedanken voor wat ze mij allemaal hebben gegeven”.

‘Eén van de beste coaches ter wereld’

Caldas heeft van de Nederlandse dames een ‘onaantastbaar hockeyteam’ gemaakt, aldus sportredacteur Rob Schoof. Hij heeft het in zich om dat bij de mannen ook voor elkaar te krijgen, zo legt Schoof uit:

“Caldas is één van de beste coaches in de wereld. Hij kent daarnaast al veel spelers uit de herenploeg goed en hij kent de bond goed. Het is alleen de vraag of twee jaar genoeg is, dan beginnen de Spelen Rio. Bij de heren is er iets meer competitie dan bij de dames; zij vormen al jaren met afstand de beste ploeg ter wereld.

Caldas zal waarschijnlijk wel wat gaan veranderen in de herenploeg. Wat hij bijvoorbeeld bij de dames heeft gedaan is zorgen voor een heel sterke teamspirit door met de hele ploeg te trainen op Papendal. De speelsters zijn zelfs gedrild door mariniers, dat ging er heel hard aan toe maar zorgde ook voor een heel sterk team. Dat is bij de heren nooit gebeurd.”

Van Ass weigerde zijn systeem om te gooien na WK-nederlaag

Een week geleden werd bekend dat Van Ass niet verder zou gaan als bondscoach. Tweede plekken op de Olympische Spelen in Londen en op het wereldkampioenschap in Den Haag deze maand boden hiervoor niet voldoende perspectief voor de Nederlandse hockeybond. Hij was sinds 2010 bondscoach en zijn contract liep na het WK af.

Drie weken geleden werd Oranje in eigen huis afgedroogd door Australië in de finale van het WK. NRC-sportredacteur Rob Schoof nadien:

“Van Ass heeft altijd gepredikt dat hij de hockeystijlen van Duitsland en Australië, gebaseerd op snelheid en fysieke kracht, kon pareren met een eigen Nederlandse spelstijl, met vooral technisch goede hockeyers. Maar wie de krachtpatsers van Australië aan het werk ziet moet concluderen dat de Nederlandse hockeyers op dat gebied de slag hebben verloren.”

Maar Van Ass bleef erbij dat hij zijn systeem niet wil omgooien, wijzend op de ervaringen in de World League, eerder dit jaar. Schoof voorspelde al dat de vernederende nederlaag in Den Haag tijdens de WK-finale bij de hockeybond de vraag zou opwerpen of hij de juiste man is om de mannen naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te leiden.

    • Annemarie Coevert