Grote belangstelling voor begrafenis van Israëlische tieners

Duizenden Israëliërs wonen de begrafenis bij van de drie vermoorde jongens Gilad, Naftali en Eyal in Modi'in.
Duizenden Israëliërs wonen de begrafenis bij van de drie vermoorde jongens Gilad, Naftali en Eyal in Modi'in. Foto AFP / Jack Guez

Tienduizenden mensen hebben vanavond herdenkingsdiensten bijgewoond voor de drie ontvoerde Israëlische jongeren wier lichamen gisteren werden gevonden. Na afloop werd het drietal samen begraven in Modiin, in Midden-Israël schrijft persbureau AP.

De 16-jarige Galid Shaar, de even oude Naftali Fraenkel en hun 19-jarige metgezel Eyal Yifrah werden gehuld in de Israëlische vlag, ten grave gedragen. Het drietal was twee weken geleden, terwijl ze over de Westelijke Jordaanoever naar huis liftten, ontvoerd en vermoedelijk vrijwel onmiddellijk vermoord.

De moeders van twee van de vermoorde tieners tijdens de herdenkingsdienst voor hun zonen. Foto Reuters / Baz Ratner

Veel Israëliërs dringen aan op vergeldingsmaatregelen. In Jeruzalem liepen honderden rechtsradicale jongeren in optocht door een hoofdstraat en schreeuwden om wraak. Israël voerde vannacht en vandaag wel luchtaanvallen uit op Gaza, maar die waren naar eigen zeggen een reactie op de luchtaanvallen van Palestijnse kant in het zuiden van Israël. Bij een arrestatie-actie op de Westbank zou een lid van Hamas zijn omgekomen.

Israël zint op vergeldingsmaatregelen

De Israëlische regering is er nog niet uit hoe zij op de dood van de tieners moet reageren. Premier Benjamin Netanyahu zei gisteravond na de vondst van de drie tieners meteen dat Hamas zal boeten. Minister van Defensie Moshe Yaalon zou hebben voorgesteld op de Westoever een nieuwe nederzetting te bouwen ter nagedachtenis aan het drietal, schrijft persbureau AP. Zijn collega Naftali Bennett ziet volgens de krant Haaretz meer in de invoering van de doodstraf voor Palestijnse strijders en een grootscheepse aanval op de Gazastrook, waar Hamas de lakens uitdeelt.

Premier Netanyahu probeert de Avi Fraenkel, de vader van een van de drie vermoorde tieners, te troosten. Foto Reuters / Baz Ratner

De politie bevestigde vandaag dat een eerder in de pers opgedoken alarmtelefoontje is gepleegd door de 16-jarige Gilad Shaar, vlak na de ontvoering. “Ze hebben me gekidnapt”, klinkt het. “Hoofd naar beneden”, beveelt een mannenstem vervolgens. De alarmcentrale deed het telefoontje af als een slechte grap. Daardoor duurde het uren voor de hulpdiensten in actie kwamen.