Fiscus is na fraude 20 miljoen euro kwijt

Bij de Belastingdienst is mogelijk een bedrag van rond de 20 miljoen euro verduisterd. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) gisteren in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het bedrag is volgens de staatssecretaris ten onrechte en in één keer uitgekeerd, „onder verdachte omstandigheden”. De Belastingdienst is met de opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie een onderzoek begonnen. Wiebes kon niet veel meer vertellen dan dat de verdachte transactie geen betrekking heeft op fiscale toeslagen of inkomstenbelasting.

Justitie noch Financiën wil de zaak verder toelichten. Wel zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dat het onderzoek niet alleen op verduistering maar ook op witwassen betrekking heeft.

Volgens de Kamerbrief zijn er in de afgelopen dagen „in het kader van het onderzoek de nodige acties geweest”. Een woordvoerder van Financiën wil niet bevestigen of het hier wellicht aanhoudingen betreft.

Daar lijkt het wel op. De staatssecretaris meldde al sinds vorige week woensdag op de hoogte van de verdenking te zijn en dat hij de Kamer daarover pas gisteren kon informeren. Als hij eerder naar buiten was getreden, zouden mogelijke verdachten gewaarschuwd kunnen zijn.

Kamerlid Pieter Omtzigt van oppositiepartij CDA zou vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje de staatssecretaris om nadere opheldering over de kwestie vragen.