FIFA-kandidaat Champagne wil spanning terug in competities

Jérôme Champagne aast op de positie van Blatter. Meer spanning, meer openheid, wil hij.

Het WK voetbal is het toonbeeld van spanning. Wie zal er wereldkampioen worden? In het clubvoetbal is van die spanning al lange tijd geen sprake meer. Vooral in de grote competities kun je vaak op basis van de begrotingen van de clubs van te voren uittekenen wie er gaat winnen.

Dat is het terugkerende verhaal van de Franse diplomaat Jérôme Champagne die volgend jaar de nieuwe president van de FIFA hoopt te worden en daarmee een concurrent is van de zittende president Sepp Blatter. Gisteren ontvouwde hij in het onderzoekscentrum Asser-instituut zijn hervormingsplannen die het voetbal weer eerlijker moeten gaan maken.

Champagne weet waar hij het over heeft: hij werkte elf jaar op verschillende posities binnen de FIFA voordat hij in januari 2010 door volgens hem concurrenten uit de organisatie „werd gewerkt”. Nu hoopt hij er te keren en met de nieuwe openheid de bond weer een beter imago te bezorgen. Een van zijn voornaamste doelen is het creëren van gelijke kansen. „Voetbalbestuurders hebben een machine gecreëerd die ongelijkheid in het voetbal teweeg heeft gebracht. In de afgelopen twintig jaar zijn de meeste beslissingen in het voetbal van buiten het voetbal gekomen, vaak ingegeven door geld.” Champagne noemt clubs als Manchester City en Paris Saint-Germain als voorbeelden, die nauwelijks worden gecorrigeerd door de voetbalorganisaties.

Champagne pleit ook voor meer transparantie. Volgens hem hadden de WK’s van 2018 en 2022 nooit tegelijkertijd vergeven mogen worden. Die gingen naar Rusland en Qatar. „En ik snap ook niet waarom het salaris van Blatter niet openbaar wordt gemaakt. Dat zal ik gelijk doen mocht ik president worden.” Om zijn openheid te illustreren noemde hij het bedrag dat hij eigenhandig aan zijn campagne tot nu toe had besteed: 30.000 dollar.