Wie lastigvalt krijgt Woolf aan de lijn

Het is voor vrouwen een herkenbare situatie: tijdens het uitgaan lastiggevallen worden voor een telefoonnummer. Een oplossing is het geven van een nepnummer. Voor vrouwen in onder andere Mexico, de VS en Israël biedt Feminist Phone Intervention nu een alternatief. Opdringerige mannen (of vrouwen) die dit nummer bellen worden getrakteerd op een citaat van bell hooks, het pseudoniem van de Amerikaanse feministe Gloria Jean Watkins.

Feminist Phone Intervention is een initiatief van een anonieme activiste die zich op Bitch Magazine „een Latina uit de Bronx” noemt. Het idee ontstond nadat Elliot Rodger in Californië op 23 mei zes mensen had vermoord omdat hij zich afgewezen voelde en zijn recht op seks opeiste. „Dit project is ons antwoord op geweld en om vreemden eraan te herinneren dat wij hun onze tijd, glimlach en contactinformatie niet verschuldigd zijn.”

Een woordvoerder laat weten dat het nummer inmiddels meer dan honderdduizend keer gebeld is; voor het grootste deel nieuwsgierigen. Op Github heeft de organisatie een opensourcecode beschikbaar gesteld zodat iedereen een eigen telefoonlijn op kan zetten. In Duitsland maakten activisten er één waarop onder anderen Virginia Woolf, Rosa Luxemburg, Audre Lorde en Simone de Beauvoir te horen zijn.

    • Hans Klis