Erdogan, nu premier, wil president van Turkije worden

Premier Tayyip Erdogan.
Premier Tayyip Erdogan. Foto AFP/ Adem Altan

De Turkse premier Erdogan wil president worden. Hij zal in augustus meedoen aan de verkiezingen, meldt zijn AK-partij vandaag. Zijn kandidatuur hing al wat langer in de lucht.

Er wordt verwacht dat de 60-jarige de presidentsverkiezingen zal gaan winnen. Hij is als premier enorm populair, ondanks alle aantijging van omkopingen en kritiek op wat Turken een autoritair beleid noemen. In maart won zijn AK-partij de gemeenteraadsverkiezingen nog overtuigend.

Als hij president wordt, wordt Erdogan de langstzittende leider van Turkije sinds de stichting van de republiek door Mustafa Kemal Atatürk. Hij is inmiddels al elf jaar premier - meer dan drie termijnen van vier jaar mag hij dat niet zijn - en zou als president voor een termijn van vijf jaar worden gekozen.

Presidentschap met meer macht?

De verwachting is dat zijn presidentschap een heel andere vorm zou hebben dan het huidige van Abdullah Gül, schrijft persbureau Reuters. Gül heeft meer een ceremoniële functie, maar Erdogan zou meer macht kunnen uitvoeren. Dat heeft in de eerste plaats volgens Reuters te maken met zijn persoonlijke autoriteit, maar daarnaast met het feit dat hij direct zou worden gekozen, in plaats van door het parlement benoemd. Dat zou voor een interpretatie van de grondwet kunnen zorgen die hem meer macht geeft.