Cultuur

Een duurzame wegwerptent voor het festivalseizoen

Lowlands ontwaakt, dag 3
Lowlands ontwaakt, dag 3 Foto ANP

Elke week kiest NRC Q een start-up met potentie. Deze week: milieuvriendelijk kamperen op festivals met One Nights Tent.

Bedrijf: One Nights Tent
Oprichter: Devin Malone (31)
Werknemers: Twee freelancers en twee stagairs

Wat is het probleem?

Festivals zijn leuk, maar erg onvriendelijk voor het milieu. Bezoekers kopen goedkope tentjes, slaapzakken, partytenten en luchtbedden en hebben vaak geen zin om die weer mee naar huis te nemen. De gemiddelde festivalcamping is na afloop een kerkhof van goedkope kampeerspullen. One Nights Tent zorgt dat deze worden gerecycled.

Hoe werkt het?

Je bestelt je luchtbed of tent van tevoren online. One Nights Tent levert de producten, gemaakt van relatief milieuvriendelijke materialen, op het festival. Je mag ze houden, achterlaten, of  weer inleveren om je statiegeld (1 muntje van 2,60 voor een luchtbed, 2 muntjes voor een tent) terug te krijgen., ook als je de spullen hebt stukgemaakt. One Nights Tent gaat zelf op jacht naar het niet ingeleverde materiaal.

Loop je niet het risico dat iemand je luchtbed steelt voor het statiegeld?

Nee, bij inlevering moet je een token inleveren om te bewijzen dat jij de spullen hebt gekocht.

Bestond dit niet al?

Er zijn eerder soortgelijke initiatieven geweest in Groot-Brittannië, maar het is tot nu toe nooit echt wat geworden. Er bestaan ook huurtenten, maar die lossen het probleem niet op: daarvoor leg je per persoon al snel 100 euro per festival neer.

Wat is het verdienmodel?

De verkoop moet vanaf volgend jaar geld opleveren. Afgelopen weekend was het luchtbed PSSSH! al te koop op Lowlands’ zusje Down the Rabbit Hole. Op Lowlands zijn prototypes van de tent (40 euro incl. statiegeld) verkrijgbaar.

Wat kan er misgaan?

Bij MyHab, een van de Britse initiatieven,  werden in 2011 voor het Glastonbury Festival drieduizend tenten besteld. Een paar dagen voor het festival bleek dat het bedrijf de tenten niet kon leveren.