Dit brengen andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Mogelijk grotere claims Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden dreigt volgens RTLZ veel miljoenen meer schadevergoeding te moeten betalen aan klanten die bij de verzekeraar een woekerpolis hebben afgesloten.

Dat blijkt volgens RTLZ uit een geheim rapport dat is opgesteld in opdracht van klachteninstituut Kifid.

In het rapport levert de deskundige forse kritiek op de polis van een klant van de verzekeraar: “Nationale Nederlanden een verzekering heeft durven te verkopen (…) waarbij bij aanvang al duidelijk was dat de prestaties alleen geleverd konden worden bij een rendement van 10,5 procent.”

De deskundige vindt daarom dat de compensatie twee keer zo hoog moet zijn als eerder berekend. Volgens claimcollectief Wakkerpolis maakt dit advies de weg vrij voor een hogere compensatie – gemiddeld 1500 euro per polis - voor alle woekerpolishouders bij Nationale Nederlanden. Dat zijn er zo’n 500.000, waardoor het totale bedrag uit komt op 750 miljoen euro.

Het rapport geldt als advies aan het Kifid, dat nog uitspraak in de zaak moet doen. Tegen een uitspraak van de geschillencommissie van het Kifid kan beroep worden aangetekend bij een rechtbank.

Volgens Nationale Nederlanden is de inviduele klacht in deze zaak niet direct toepasbaar op alle andere woekerpolis-zaken.

Shirtjes Oranje erg populair

Shirtjes van het Nederlands elftal zijn na de overwinning van Oranje op Mexico ineens razend populair, schrijft z24.nl.

Sportwinkel Intersport zegt tegen de website al bijna door de voorraad heen te zijn. En de directeur van webwinkel voetbalshop.nl spreekt over “een gekkenhuis”. Zijn personeel werkt tot 22.00 uur ‘s avonds om alle bestellingen te kunnen verwerken. De webwinkel verwacht tussen de 25.000 en 50.000 shirtjes te verkopen.

De NOS meldt ook dat een chartervlucht naar de kwartfinale (inclusief overnachtingen en tickets bijna 3.000 euro) in Brazilië erg populair is.

Rabobank grootste vleesinvesteerder

De Rabobank is wereldwijd de grootste investeerder in de vleessector. Follow the Money schrijft over een rapport van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van de dierenbeschermers van Wakker Dier.

Uit het onderzoek blijkt dat Rabobank verreweg de grootste bank is wat betreft investeringen in de vleessector. ING volgt op plek 9. Opvallend is ook dat Nederlandse banken na de VS de grootste investeerder in de vleessector zijn.

De Rabobank heeft maar liefst 65 procent van zijn investeringen in de sector in de VS gedaan. Ook in China en Brazilië heeft de bank relatief veel geïnvesteerd.

Wakker Dier wijst erop dat de normen voor dierenwelzijn in het buitenland vaak niet veel voorstellen, terwijl zowel Rabo als ING zich profileert als een maatschappelijk betrokken bank.

    • Dolf de Groot