In beeld

Deze meisjes staan hun haar af voor zieke kinderen

Op de Montessori-basisschool op IJburg in Amsterdam kent iedereen de twee meisjes uit de buurt die door chemotherapie hun haar verloren. Toen op school het plan werd opgevat om haar te doneren aan een stichting die pruiken laat maken voor kinderen die geen haar meer hebben – dat hoeft niet door kanker te zijn, kinderen met de haarziekte alopecia zijn soms ook kaal – meldden de meisjes zich spontaan. Wie een staart van minimaal 25 centimeter kon afstaan, mocht naar kapper Rikit Hair, vlak bij school. Daar zochten ze een kapsel uit en lieten zich knippen. Voor één pruik zijn vier à vijf staarten nodig, Stichting Haarwensen zegt er elke week drie à vier weg te geven. Dat zijn meer dan 800 staarten per jaar, die – in Nederland gesorteerd en bij elkaar uitgezocht – op de Filippijnen haar voor haar tot pruik worden geknoopt.
De volledige staart van dit meisje gaat eraf voor het goede doel.
NRC / Amaury Miller
De kapper van Rikit Hair haalt er bij de meisjes zeker 25 centimeter af. Vaak is dat meer dan de helft.
NRC / Amaury Miller
Kenza Outalha (11): "Bij de kapper konden we kiezen hoe we het wilden, ik heb voor een bob gekozen. Ik vind het leuk en goed, maar ik heb wel een beetje spijt. Ik heb altijd lang haar gehad, het is nu wel heel kort. Ik laat het nu weer groeien."
NRC / Amaury Miller
Lina Polman (10) : "Ik wilde eerst die 25 centimeter eraf en dan kijken in welk model ik het wilde. Ik dacht: misschien een bob. Het zit nu meer als een leeuw. Het is lekker licht, het slaapt ook lekker. Mijn ouders moesten eerst wel even wennen, maar nu vinden ze het leuk. Ik heb geen spijt, het groeit wel weer aan."
NRC / Amaury Miller
Nienke van Hasselt (9) : "Ik heb mijn haar laten knippen omdat ik kinderen zonder haar wil helpen. Het is zo kort omdat mijn vriendin zei: dan lijk je op Miley Cyrus, maar dat was niet zo. Ik ben er wel blij mee, maar ik laat het wel weer groeien, net zo lang als eerst."
NRC / Amaury Miller
Louise Woudwijk (11): "Ik heb er niet echt over nagedacht, want ik ben op het laatste moment nog snel gegaan. Het is wat korter dan ik had gedacht, want die mevrouw die mij knipte vond dat leuk. Ik vind het niet erg, het groeit heel snel, en het voelt ook wel lekker."
NRC / Amaury Miller
Penelope Luna Piscitelli (9): "Het was mijn moeders idee, ik moest alleen nog wachten tot mijn haar lang genoeg was. Ik kan me niet voorstellen hoe het voelt als je geen haar hebt, niet echt leuk denk ik. Daarom doe ik het ook, een meisje van mijn opvang was ziek, zij heeft nu weer haar."
NRC / Amaury Miller
Santoshi Riemersma (17): "Ik vond het leuk en spannend bij de kapper. Nu laat ik het weer groeien, nog langer dan het was.” Maaike (moeder): "Ik had mijn haar al laten knippen, maar door de grijze lokken was het niet geschikt voor een kinderpruik. Santoshi wilde graag haar haar afstaan, en schreef er een briefje bij."
NRC / Amaury Miller
Maite Koppers (12): "Het is achter heel kort. Ik denk dat er wel 40 centimeter af is, maar bij mij groeit het weer aan, bij kinderen die ziek zijn niet. Ik zou het niet leuk vinden om kaal te zijn, zieke kinderen willen ook normaal leven. Toen mijn moeder het zag, riep ze: Woah!"
NRC / Amaury Miller
Veerle Palmen (4): "Mijn haar kwam in de wc. Mijn moeder zei: zullen we het kort knippen? Het gaat naar een ziek kindje, die krijgt een pruik. Het was er niet in één knip af. Het duurde drie knippen. Nu laat ik het weer groeien, als het weer in de wc komt, knip ik het weer kort."
NRC / Amaury Miller
Sam Beijersbergen (10): "Ik heb meegedaan om kinderen die een pruik nodig hebben te helpen, ik ken zelf ook twee kinderen die ziek zijn geweest. Het knippen was een beetje spannend, maar ook leuk, we gingen met vriendinnen. Ik laat het nu weer groeien."
NRC / Amaury Miller
Yasmine Cohen (8): "Ik vind die foto van mij met lang haar leuker. Ik zat altijd met mijn haar te spelen of erop te zuigen, dat kan nu niet meer. Maar het is goed, want het is voor kinderen die geen haar hebben. Ik vind het wel leuk geworden. Mijn moeder vond het „lief”, mijn broertje vond het stom, want die wilde soms ook op mijn haar zuigen."
NRC / Amaury Miller