De nieuwe topman van de Rabobank in dertien citaten

Foto ANP

Over bonussen zegt hij: “We moeten af van het stigmatiseren van beloningen.” Over vrouwen in het bedrijfsleven: “Vrouwen hebben gebrek aan een positief zelfbeeld.” Wiebe Draijer (48), per oktober de nieuwe topman van de Rabobank, begint zich vanaf vandaag “intensief” voor te bereiden op zijn nieuwe baan.

Hij was voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (inkomen: 144.108 euro per jaar), directeur Benelux bij adviesbureau McKinsey (bijna een miljoen euro per jaar). Hij studeerde werktuigbouwkunde, en werkte korte tijd bij NRC Handelsblad als redacteur technologie. Nu mag hij, zonder enige ervaring als bankier, de crisis gaan oplossen na het vertrek van topman Piet Moerland vanwege het Libor-renteschandaal.

Wie is deze man? Wiebe Draijer in dertien citaten.

1. De zelfverzekerde

“Ik kan alle problemen aan, hoe ingewikkeld ze ook zijn.” 2003, TU Delta

2. De probleemoplosser

“Het is leuk om continu problemen op te lossen. Ik wil bijvoorbeeld ook weten hoe een motor werkt. Nu houd ik mij bezig met het bedenken van een nieuwe bedrijfsstrategie, of het plegen van een grote acquisitie. Dat is ook orde scheppen in chaos en inzicht creëren waar dat ontbreekt.” 1999, Quote

3. De polderaar

“De Hollandse polder is een fabelachtige uitvinding, maar het is ook ongelooflijk traag.” 2009, NRC Focus

4. De bankier

“Ik geloof dat niemand ter wereld serieus kan beweren dat hij de kredietcrisis heeft zien aankomen. Dat is achteraf praten. [...] We moeten af van het stigmatiseren van groei en marktwerking, we moeten af van het stigmatiseren van beloningen. Natuurlijk moet je uitwassen in de bonuscultuur aanpakken, maar je moet niet de hele discussie met die uitwassen platslaan. Je mag het woord bonus niet eens meer gebruiken, terwijl een bonus gewoon iets is wat jou motiveert om beter je best te doen.” 2009, NRC Focus

Foto ANP

5. De optimist

“Nederland heeft altijd de brutaliteit gehad om ver boven zijn macht te reiken. Dat heeft ons ver gebracht.” 2013, TU Delta

6. De man met ambities

“Je krijgt geen punten voor je best doen; je moet bovenaan staan.” 2007, Trouw

7. De motivator

“Als je je er maar tegenaan gooit, is er geen grens aan wat je kunt. Niemand kan tegen jou zeggen dat je niet het antwoord kunt bedenken op een heel moeilijke vraag.” 2009, NRC Focus

Foto ANP

8. De feminist

“Wij zijn in alle belangrijke opzichten beter af met vrouwen. Het is goed voor de [bedrijfs-]cultuur. Daar ben ik heilig van overtuigd. [...] Vrouwen hebben gebrek aan een positief zelfbeeld. En bedrijven nemen onvoldoende maatregelen en verlenen te weinig steun.” 2007, Het Financieele Dagblad

9. De harde werker

“Die grap van wie is die man die zondagavond het vlees snijdt wordt bij ons thuis weleens gemaakt, ja.” 2012, Het Financieele Dagblad

10. De vader

“Mijn kinderen mogen alles worden, zolang ze maar niet beginnen met te zeggen: ‘Ik wil net zo worden als mijn vader.’ Ik vind het belangrijk dat ze er alles uit halen wat erin zit. Gemakzucht, daar ben ik allergisch voor.” 2010, Intermediair

Foto ANP

11. De D66’er

“Ik heb vroeger ook wel linkser dan D66 gestemd, maar ik ben nog nooit op een partijbijeenkomst geweest. Ik ben geen politicus.” 2012, Het Het Financieele Dagblad

12. De journalist

“Ik was eigenlijk niet zo goed in schrijven.” 2010, Intermediair

13. De maatschappelijk betrokkene

“Het is voor mij heel belangrijk dat ik iets doe dat nuttig en zinnig is. De wereld verbeteren is niet nodig, het is voldoende dat ik een bedrijf verder kan helpen.” 1999, Quote

    • Anouk van Kampen