Economie

Bernard Wientjes eruit, Hans de Boer erin

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De voorzitterswisseling van Bernard Wientjes en Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW in het Circustheater in Scheveningen.

Wie: Premier Mark Rutte, D66’s Alexander Pechtold, CDA-leider Sybrand Buma, staatssecretaris van infrastructuur en milieu Wilma Mansveld, NOS-presentatrice Astrid Kersseboom, Feike Sijbesma – voorzitter DSM, zandtovenaar Gert van der Vijver, en 1500 leden van VNO-NCW.

Voor wie afgelopen weekend onder een steen zat: Hans de Boer – de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW – is niet bepaald mediaschuw. Presentatrice Astrid Kersseboom benadrukt het nog maar even. “Wat dacht je; ‘Kom, ik geef gewoon zeven interviews?’” De Boer is grijnzend naar de katheder gelopen voor zijn toespraak.

Geen confrontatie, wel getover met zand

Vandaag geen confronterende vragen over de kritiek die De Boer in die interviews uitte op het sociaal akkoord. Dat tot een telefoontje van premier Rutte leidde op zaterdagochtend. Of over de kartelafspraken met sanitairfabrikanten waaraan Bernard Wientjes zou hebben bijgedragen volgens het Financieele Dagblad. Het is tenslotte feest. En dus speelt op het podium van het volle Circustheater een strijkorkest terwijl ‘zandtovenaar’ Gert van der Vijver figuren en woorden maakt met zand. Lovende speeches van DSM-voorzitter Feike Sijbesma en premier Mark Rutte. Stukgeapplaudisseerde handen van het publiek. Wientjes die geridderd wordt.

En dan tóch. “Ik moet u haast wel vragen naar de kartelafspraken waarover het FD berichtte”, probeert Kersseboom voordat Bernard Wientjes aan zijn afscheidsspeech begint. “Ik heb daar níéts, maar dan ook níéts mee te maken gehad”, antwoordt hij. “Dat het FD nu net in de week voor mijn vertrek als voorzitter mijn integriteit in twijfel trekt, raakt mij enorm.”

Poëzie van Hans de Boer

Zonniger zijn de woorden van De Boer. In een introductiefilmpje legt de Fries op een winderige Afsluitdijk uit dat Nederland zijn ondernemers moet koesteren. En dat ons land nu nog in de top tien staat van ’s werelds sterkste economieën maar dat we ‘easy’ op nummer één kunnen komen. Als we maar ‘clever’ doen. “Nou. Het is maar goed dat ik het van mijn karakter moet hebben”, merkt De Boer op na afloop van de film.

Er moeten banen gecreëerd worden, gaat hij verder. Het kabinet moet het de ZZP-ers makkelijker maken. En het bedrijfsleven moet zich vooral blijven vernieuwen. “Ambitie! Ik wil meer ambitie zien!” Hij zal de komende tijd flink aan het lobbyen slaan voor ondernemend Nederland, belooft de nieuwe leider. Die liet vanmiddag overigens zien te beschikken over een indrukwekkend associatief vermogen. De top drie:

1. “Een land zonder ondernemers is als een pasfoto zonder voortanden.”

2. “Het afschaffen van de zelfstandigenaftrek voelt als zand in een badpak.”

3. “Nederland is een zompig land eigenlijk, maar wel prachtig uitgebouwd.”