Bereikbaar zijn in het buitenland is eindelijk ietsje minder duur

de nieuwe roamingkosten

Goed nieuws, zo vlak voor de zomervakantie: vanaf vandaag brengt de Europese Commissie de roamingkosten in EU-landen omlaag. Dat betekent: goedkoper mobiel bellen, sms’en en surfen in Europa. De afspraken werden twee jaar geleden al gemaakt, maar worden nu pas officieel van kracht.

1 Wat verandert er?

Wie vanuit EU-landen belt, betaalt vanaf vandaag maximaal 19 cent per minuut. Eerst betaalde je 24 cent per minuut. Ook sms’en wordt goedkoper: een sms in het buitenland kost nog maar 6 in plaats van 8 eurocent. De prijs voor internetten daalt van 45 cent naar 20 cent per gedownloade MB. Je kunt er nu ook voor kiezen om tijdelijk je roamingkosten bij een andere Europese provider te betalen zonder dat je nummer of simkaart vervangen moeten worden. Met de maatregelen denkt eurocommissaris Neelie Kroes (Telecom) de concurrentie tussen providers op gang te brengen. Vorig jaar werden de tarieven ook op 1 juli verlaagd. Vanaf eind 2015 mogen providers helemaal geen roamingkosten meer in rekening brengen.

2 Wat is roaming eigenlijk?

In het buitenland betalen gebruikers extra kosten voor mobiel internet. Het netwerk van de eigen provider is daar niet beschikbaar, en de telefoon of tablet zoekt met een techniek die roaming heet naar het netwerk van een andere aanbieder. De provider moet voor dat gebruik betalen, en dat berekenen ze door aan de gebruiker.

3 Wat vinden de providers?

Die zijn niet blij. Providers hebben jarenlang in Brussel gelobbyd tegen de maatregelen. Voor telecombedrijven zijn roamingtarieven namelijk een eenvoudige manier om de omzet op te krikken; naar schatting 5 procent van de inkomsten komt uit dataverbruik en telefoongesprekken in het buitenland.

4 Waarom wil de Europese Commissie ervan af?

Volgens Neelie Kroes zijn snel internet en lage beltarieven noodzakelijk voor innovatie en economische groei. Vandaar haar lang gekoesterde droom van één pan-Europese telecommarkt, die kan concurreren met Zuid-Korea, Japan en de VS. Europa is nog versplinterd, mede door roamingtarieven die gebruikers ervan weerhouden overal data te gebruiken.

Maar het gaat de goede kant op, meldde de Europese Commissie onlangs: de gemiddelde voetbalfan die tijdens het WK tien minuten naar uitslagen zoekt, een foto uploadt en tien minuten de beste goals op YouTube bekijkt, betaalt nu 25 keer minder in vergelijking met het WK van 2010.

    • Marc Hijink
    • Reinier Kist