Bedrijven VS hoeven de pil niet te betalen

Een uitspraak van het Supreme Court over anticonceptie brengt de regering Obama een slag toe.

Werkgevers van familiebedrijven hoeven niet langer een zorgverzekering met anticonceptie aan te bieden, als ze daar vanwege hun godsdienst bezwaar tegen hebben. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof gisteren bepaald in een zaak die de eigenaren van het hobbyspullenbedrijf Hobby Lobby tegen de regering had aangespannen.

De uitspraak is een nederlaag voor de regering en een grote overwinning voor de conservatieven die al jaren proberen Obama’s zorgverzekeringswet ‘Obamacare’ terug te draaien.

Volgens conservatieve christenen schaadt Obamacare de religieuze rechten, die via de rechtszaal teruggewonnen moeten worden. En volgens de Republikeinen vergroot Obamacare de macht van de federale overheid, en gaat dat ten koste van mensen met religieuze bezwaren.

„De uitspraak brengt de gezondheid van de werkneemsters van deze bedrijven in gevaar,” liet het Witte Huis in een reactie weten. Sinds de introductie van de basisverzekering, in oktober vorig jaar, waren werkgevers verplicht hun personeel een basisverzekering aan te bieden, waarin anticonceptie werd vergoed.

David en Barbara Green, eigenaren van het bedrijf Hobby Lobby, in hobby- en decoratiespullen uit Oklahoma, kwamen in opstand. David Green, 72, is niet alleen een van de rijkste Amerikanen (zijn bezit wordt geschat op 4,5 miljard dollar), maar is ook diep religieus. Hij verspreidde 1,5 miljard bijbels op aarde, laat overal kerken bouwen en sluit zijn winkels op zondag – zeldzaam in Amerika.

Zijn verplichting om voor zijn 22.000 personeelsleden anticonceptie te vergoeden druist in tegen zijn godsdienstvrijheid, vond hij. Gisteren kreeg hij gelijk.

De beslissing was omstreden: de vier progressieve rechters stemden tegen, de vijf min of meer conservatieve rechters stemden voor. Volgens de conservatieve rechter Samuel Alito hebben bedrijven dezelfde religieuze rechten als individuen. Hij schreef in zijn vonnis dat hij vrouwen het recht op anticonceptie niet wil onthouden, maar bedrijven hoeven daar volgens hem niet altijd voor op te draaien.

Hun progressieve collega Ruth Bader Ginsburg, die tegen stemde, schreef in het vonnis dat het besluit „een onthutsende reikwijdte” heeft. De beslissing heeft volgens haar, en veel juristen, mogelijk desastreuze gevolgen voor de Affordable Care Act, zoals Obamacare officieel heet. Tientallen bedrijven die soortgelijke zaken aanspanden kunnen na deze uitspraak dezelfde rechten opeisen. Zo verkruimelt het ideaal van Obamacare: gelijke zorg voor iedereen.

De zaken worden aangespannen door religieuze organisaties, die met hun verzet tegen Obamacare nu effectiever zijn dan de Republikeinen in het Congres. De zaak van de familie-Green werd gevoerd door de religieuze stichting The Becket Fund for Religious Liberty, die meer rechtszaken tegen Obamacare financiert.