Amerikaans succes ook een beetje van ons

Hoe boeiend is het voor Nederlanders dat de Verenigde Staten vanavond in de achtste finales tegen België spelen? Je zou denken: niet zo. Amerika, dat is toch geen voetballand? Maar dat is het wel aan het worden, en eigenlijk is Nederland daar ook een beetje verantwoordelijk voor.

Want waar werd de sterspeler van het Amerikaanse team, Jozy Altidore, ontdekt? In Alkmaar. Waar speelde spits Aron Jóhannsson zich in de nationale selectie? Ook in Alkmaar. En DaMarcus Beasley, waar begon hij ook alweer aan zijn internationale carrière? Eindhoven. En middenvelder Michael Bradley? Heerenveen.

Vier mannen uit de Amerikaanse WK-ploeg die Portugal naar huis stuurde – vier mannen die doorbraken in de Nederlandse competitie.

Opvallend, op z’n minst.

De ster van Team USA, Jozy Altidore, kon nauwelijks scoren voordat hij bij AZ kwam. In zes seizoenen had hij slechts achttien doelpunten gemaakt, als spits. Toen kwam AZ. Twee seizoenen, 38 doelpunten, plus de winnende goal in de bekerfinale tegen PSV. „Dit is een geweldig land”, zei hij in NRC. „Ik ben AZ veel dank verschuldigd. Op dit moment zie ik niet in waarom ik weg zou gaan.” Toch ging hij: verder in de Engelse competitie. Hij schoot de VS naar Brazilië, maar moest in de eerste wedstrijd tegen Ghana met een hamstringblessure van het veld. Bondscoach Klinsmann is „heel optimistisch” dat Altidore vanavond weer kan spelen.

Nu groot aan het worden bij AZ is die andere Amerikaanse spits, de 23-jarige Aron Jóhannsson. Slechts twee spelers scoorden afgelopen seizoen vaker in de eredivisie. „AZ helpt me de man te worden die ik wil zijn”, zegt Jóhansson.

Ook voor DaMarcus Beasley, vaste waarde voor de Amerikanen, was Nederland de opmaat naar de echte top. Hij kwam naar PSV omdat „Nederland er bekend om staat dat goede spelers er beter worden” – en werd beter. Na drie seizoenen kocht de echte top hem, Manchester City.

Nog zo’n vaste kracht, Michael Bradley, weet hoe dat voelt. Hij werd topscorer bij SC Heerenveen en legde daar de basis voor een carrière in Duitsland, Italië, Engeland.

Winnen Bradley, Beasley, Jóhannsson en Altidore vanavond, dan evenaart Amerika zijn beste prestatie op een WK. En dan kan de eredivisie trots zijn.

En, o ja, er is nog een reden waarom de Amerikanen interessant zijn voor ons: winnen ze na België nog een keer, dan staan ze in de halve finale, tegenover de winnaar van Nederland-Costa Rica.

    • Tom Vennink