Alle zomeravondgesprekken van 2014

De zomer stemt tot reflectie. Daarom publiceert NRC deze weken elk weekend een zomeravondgesprek over het leven, dat zo maar tot laat op de avond kan duren. Twee geïnterviewden dineren samen met twee redacteuren, overnachten in een hotel en nemen de volgende ochtend na het ontbijt afscheid. Hieronder verzamelen we alle afleveringen van 2014. Ze zijn gratis te lezen voor abonnees, niet-abonnees betalen een kleine vergoeding.

30 augustus: Joost Prinsen en Jeanine Hennis

Acteur en presentator Joost Prinsen herinnert zich zijn verplichte militaire dienst als de periode in zijn leven waarin hij „werkelijk niets” heeft geleerd. Wel hield hij er een fascinatie met de krijgsmacht aan over, vandaar zijn interesse in minister van Defensie Jeanine Hennis. „Het is toch onwaarschijnlijk moeilijk, zo’n baan?”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: Ja mevrouw, ik was soldaat (€)

24 augustus: Philip Huff en Kim van Kooten

De schrijver en de actrice/scenarioschrijver groeiden op in het Gooi, zij het niet allebei even gelukkig. Een gesprek over schrijven, ziekte en jezelf verliezen. Huff: „Hier gaapt een generatiekloof: het werkwoord ‘vrijen’ is sinds 1922 niet meer courant.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Ik wil geen seks, ik wil boektitels’ (€)

16 augustus: Nelleke Noordervliet en Trudy Dehue

We hoeven niet te rekenen op ruzie, Nelleke Noordervliet en Trudy Dehue gaan op zoek naar wat hen bindt. Vrolijk vertellen ze de verschrikkelijkste dingen over hun jeugd en hun moeders. Die van Nelleke Noordervliet werd ‘gestofwisseld’. „Geen flauw idee wat dat was. Ze werd ergens op aangesloten, of zoiets.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Als je jong bent worden er te veel eisen aan je gesteld’ (€)

9 augustus: Tamara Buruma en Nora Fischer

Ze zijn allebei een dochter van een beroemde vader en kozen allebei voor hetzelfde vak als hun vader. Advocaat Tamara Buruma en mezzo-sopraan Nora Fischer in gesprek over ambitie, Facebook, afkomst en hoge verwachtingen. „Mijn vader is een perfectionist, dominant, iemand die de lat hoog legt.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Bij ons gold: áls je iets deed, dan moest het goed zijn’ (€)

2 augustus: Johan Vriens en A.L. Snijders

In stille bewondering luistert de Belgische ondernemer Johan Vriens een avond lang naar de verhalen van de schrijver A.L. Snijders. Tegen middernacht blijken ze meer met elkaar gemeen te hebben dan ze dachten. „Laatst kwam ik bij toeval mijn zuster tegen. Ik herkende haar niet eens.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Ik ben een laffe opportunist, een wegkijker’ (€)

26 juli: Tosca Niterink en Douwe Draaisma

Beiden verdiepen zich in het geheugen: actrice en schrijver Tosca Niterink in het boek over haar demente moeder; hoogleraar psychologie Douwe Draaisma in bijna al zijn werk. Een gesprek over de dingen die verloren gaan en wat er overblijft. Douwe Draaisma: „Eigenlijk is je verleden net zo vloeibaar als je toekomst.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Ik heb een scherp oog voor gebrek aan talent’ (€)

19 juli: Zihni Özdil en Sweder van Wijnbergen

Ze zijn het over weinig eens en botsen keihard over economie. Maar historicus Zihni Özdil en hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen vinden beiden Nederland een racistisch land. Özdil: „Het is belachelijk om te zeggen dat Wilders haat zaait. Hij oogst haat.” Sweder: „Ja.” Zihni: „Jij bent de eerste die me gelijk geeft!”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Jongen, de wereld is veel subtieler dan jouw cliché’ (€)

12 juli: Dieuwke Wynia en Peter Velthuis

Beiden zijn bezig met de ‘buitenkant’. Hoe kom je over op tv? Kan deze rimpel botox gebruiken? Dieuwke Wynia en Peter Velthuis over hun vak, morele grenzen, schrijven en bescheidenheid. Wynia: „Ik ben trots op wat ik kan en wat ik bereikt heb. En jij, Peter, ben jij eigenlijk trots? Ik heb je het nog niet horen zeggen.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Jullie maken alles en iedereen hetzelfde’ (€)

5 juli: Gertjan Verbeek en Janka Stoker

Sport. Politiek. Emancipatie. Alles komt langs in een zomeravondgesprek tussen voetbaltrainer Gertjan Verbeek en hoogleraar leiderschap Janka Stoker. „Stem jij niet?”, vraagt zij. „Nooit”, zegt hij. „Het leidt tot niets.”
Lees hier het hele zomeravondgesprek: ‘Je hebt héél uitgesproken opvattingen’ (€)