’700 ontslagen dreigen in het gevangeniswezen’

Een cipier in de Koepelgevangenis in Breda. Foto ANP / Koen van Weel

In het gevangeniswezen dreigt ontslag voor meer dan zevenhonderd werknemers. De bezuinigingsoperatie komt boven op de eerder aangekondigde tweeduizend ontslagen. Gisteren bleek uit een Kamerbrief al dat er een tekort dreigt van 60 miljoen euro in het gevangeniswezen.

In die brief stond nog niet of er sprake zou zijn van ontslagen, maar de Telegraaf meldt vanochtend op basis van een interne nota van het ministerie van Justitie dat daar wel rekening mee wordt gehouden. Zo zou uit de nota van 16 mei blijken dat er 350 tot 400 ontslagen dreigen wegens ‘nieuwe tegenvallers’.

Daarmee zou gerefereerd worden aan het tekort van 60 miljoen euro dat Teeven gisteren in een brief aan de Tweede Kamer meldde.
Naast de ontslagen uit de nota zouden er bij Justitie ook al plannen zijn om nog eens 350 voltijdbanen te schrappen.

Update 15.53: Een Kamermeerderheid wil opheldering van Teeven. De staatssecretaris moet voor morgenmiddag een brief met uitleg sturen omdat Teeven zijn brief wel schrijft over de bezuinigingen, maar niet over de ontslagen.

Gaat nog om indicatie

Staatssecretaris Teeven stelt in antwoord op Kamervragen dat de 350 ontslagen uit de nota een ‘indicatie’ zijn. Het zou op dit moment nog niet inzichtelijk zijn om hoeveel banen het exact gaat. Vandaar ook dat de mogelijke ontslagen niet in de brief van gisteren zijn meegenomen. De bedoeling is dat bij de begroting van Veiligheid en Justitie 2015 duidelijk wordt om hoeveel banen het gaat.

Er zouden verder bezuinigingen worden overwogen op de sporturen van het personeel. Daarnaast moet het aantal overuren naar beneden en dient personeel ook minder onregelmatige diensten te draaien. Voor de gevangenen wordt er bezuinigd op de creatieve activiteiten. Overigens zullen er geen extra gevangenissen worden gesloten.

De Kamerbrief is hier in te zien:

Voortgang Implementatie Masterplan Dji

    • Philippus Zandstra