Stones: Monty Python geldbeluste rimpelclub

„Monty Python? Bestáán die nog? Wie wil dat nu nog zien? Een stel rimpelige ouwe mannen die proberen hun jeugd te herleven en veel geld te verdienen.” Mick Jagger (70) schudt zijn wijze hoofd in een droogkomisch filmpje dat gisteren op YouTube is gezet namens de Rolling Stones.

Ze maken daarmee reclame voor de vijf nog levende Pythons – de 70-plussers John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones en Terry Gilliam (samen 357 jaar) – die vanavond beginnen aan wat hun afscheidsshow lijkt: tien keer binnen twintig dagen in de stampvolle O2 Arena in Londen, met 145.000 verkochte toegangskaartjes. De laatste avond, op 20 juli, wordt ook live vertoond in 2.000 bioscopen over de gehele wereld (ook in Nederland). De titel van de show, Monty Python Live (Mostly), en de ondertitel One down five to go verwijzen naar het zesde lid van de Britse komediantengroep, Graham Chapman, die al 25 jaar geleden stierf.

De laatste keer dat de Pythons alle vijf op een podium stonden (met een urn die naar hun zeggen de as van Chapman bevatte) vond plaats in 1998, tijdens een Amerikaans comedyfestival. De directe aanleiding voor deze verrassende comeback is het feit dat filmproducent Mark Forstater een jaar geleden van het Britse hooggerechtshof gelijk kreeg, toen hij eenzevende deel van de royalty’s claimde van de succesmusical Spamalot, die door Eric Idle is gebaseerd op de mede door Forstater geproduceerde film Monty Python and the Holy Grail. Ook werden de Pythons toen veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, die alleen al een miljoen euro bedroegen. Idle hoopt dit verlies met de reünieshows goed te maken. Maar er zijn ook andere motieven: Terry Jones wil een hypotheek afbetalen en John Cleese heeft nog een miljoenenschuld aan alimentatie voor zijn vorige (derde) vrouw.

De nieuwe show bevat voornamelijk bestaande sketches, omlijst door een groot ensemble voor muziek, zang en dans. De klassieker The Ministry of Silly Walks krijgt een nieuwe choreografie. Cleese zelf doet hem niet: hij heeft een kunstheup en kunstknie en vindt de sketch niet leuk.

    • Henk van Gelder