Rechter: Nieuwe Revu had foto’s Amalia niet mogen plaatsen

DEN HAAG - Koninklijke familie tijdens de finale van de Rabobank Worldcup Hockey , tussen de mannen van Nederland en Australië.
DEN HAAG - Koninklijke familie tijdens de finale van de Rabobank Worldcup Hockey , tussen de mannen van Nederland en Australië. Foto ANP / Koen Suyk

Het weekblad Nieuwe Revu heeft onrechtmatig gehandeld door foto’s van een hockeyende prinses Amalia in het blad af te drukken. Dat oordeelde de rechter in de Amsterdamse rechtbank vanochtend.

Volgens de rechter vormt het vijf pagina’s tellende artikel een ‘ontoelaatbare inbreuk op de privacy’. Dit was eveneens de aanklacht van de Rijksvoorlichtingsdienst, die de zaak namens het koningspaar aanspande. Het koningspaar eiste een verbod op verdere publicatie en een schadevergoeding van duizend euro, en deze straf is het blad opgelegd. Bovendien moet Nieuwe Revu de foto’s binnen 48 uur verwijderen van haar website. Zo niet, dan wordt de boete verhoogd.

De publicatie stond een week voor de troonwisseling vorig jaar in het tijdschrift. Naast de foto’s van het sportende prinsesje stonden in het stuk ook roddels over de 10-jarige dochter van koning Willem-Alexander.

‘De constitutioneel monarch probeert de media de mond te snoeren’

Nieuwe Revu wilde hiermee een pleidooi tegen de Mediacode plaatsen. Deze code vormt een verbod van de Rijksvoorlichtingsdienst op het publiceren van foto’s van het Koninklijk Huis in de persoonlijke levenssfeer. Deze code zou indruisen tegen de persvrijheid, aldus het blad.

Het tijdschrift vindt dat de RVD media onder druk zet door smeuïge verhalen en foto’s die zijn gemaakt buiten officiële persmomenten, tot privéaangelegenheid te bestempelen. De advocaat van Nieuwe Revu eerder tegen NRC:

“De constitutioneel monarch probeert met regeltjes die hij zelf heeft bedacht, buiten parlement en regering om, de media de mond te snoeren. [...] De Mediacode is geen regelgeving en evenmin een overeenkomst. Deze code is niet bindend. Media beslissen zelf of ze wel of niet publiceren.”

‘Misschien niet het beste idee ooit’

Nog voor de uitspraak gaf hoofdredacteur Erik Noomen aan dat de publicatie ‘misschien niet het beste idee ooit was’. De Oranjes hebben sinds 2003 vijf soortgelijke zaken gewonnen, tegen Privé (3 keer), Party en persbureau AP.

In 2009 werd de zaak aangespannen tegen AP, dat vier vakantiefoto’s had aangeboden van Willem-Alexander, Máxima en Amalia. De rechter oordeelde toen dat leden van het Koninklijk Huis niet constant bedacht hoeven zijn op paparazzi, omdat dat een ‘te grote aantasting vormt van het aan eenieder toekomend recht op privacy’.

‘Pers hoeft code RVD niet te volgen’

De Mediacode is een gedragsregel voor de pers uit 2005, opgelegd door de RVD, namens de prins. De regel bepaalt dat: “leden van het koninklijk huis niet met camera’s of anderszins worden gevolgd op de momenten dat zij niet op grond van hun officiële functies naar buiten treden”. Dat geldt vooral voor de minderjarigen.

Wie zich aan de Mediacode houdt, wordt beloond met een uitnodiging voor geregisseerde persmomenten. Wie zich er niet aan houdt, kan een rechtszaak verwachten.

De Mediacode is eenzijdig opgesteld en geldt niet als een afspraak tussen twee partijen, zo oordeelde de Raad voor de Journalistiek een jaar geleden in aanloop naar een fotosessie met het Koninklijk Huis die de RVD organiseerde.

De wijze waarop de code is opgesteld wekt de indruk dat het gaat om een wet of een koninklijk besluit. Wat de Mediacode volgens de Raad beschrijft, is uitsluitend de interne werkwijze van de RVD, zo schreef de raad.

    • Annemarie Coevert