Advocaat laakt ‘kindvriendelijke’ ruimte

Drie stoelen en een ronde tafel in een kale ruimte zonder daglicht. Advocaat Rob Oude Breuil is geschrokken van de ‘kindvriendelijke’ ruimte die de rechtbank in Almelo heeft ingericht.

Het vertrek is bedoeld voor kinderen van 12 tot 18 jaar die in een gesloten instelling worden geplaatst of daar al verblijven – niet omdat ze iets strafbaars hebben gedaan, maar omdat ze uit huis zijn of worden geplaatst. Oude Breuil: „Dit is allesbehalve kindvriendelijk; een hok zonder ramen. Dit kan de bedoeling niet zijn.”

Tot nu toe werden deze jongeren voorafgaand aan of na afloop van een zitting opgevangen in een cel. Dat is stigmatiserend, vindt Oude Breuil, die er over twitterde. „Je stopt jongeren die niets strafbaars hebben gedaan niet in een cel.” Hij maakt zich sterk voor betere opvang. „Maar als je dit ziet, springen de tranen je in de ogen. Een cel in Almelo ziet er beter uit.”

De rechtbank in Almelo laat weten dat de ruimte nog niet af is en noemt de tweets van Oude Breuil daarom voorbarig. Bovendien moet de kamer voldoen aan een aantal eisen, stelt de woordvoerder. Daarom is het niet mogelijk schilderijtjes aan de muur te hangen, en moeten stoelen vastzitten aan de vloer.