Plasterk verzacht bezuinigingen bij AIVD, dienst krijgt 25 miljoen

Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) gaat de bezuinigingen bij de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) deels terugdraaien. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. De inlichtingendienst krijgt in totaal 25 miljoen extra, waardoor er uiteindelijk 9 miljoen euro wordt geschrapt.

Eerder waarschuwden bronnen in NRC Handelsblad dat de inlichtingendienst jihadisten in Nederland niet meer goed kan volgen door bezuinigingen en “nieuwe dynamiek” in de jihadbeweging.

“AIVD-teams zijn al overbelast bij het volgen van jihadreizigers die meevechten in Syrië en Irak, die dat van plan zijn of ervan terugkeren. Als de extra bezuinigingen doorgaan, waaraan minister Plasterk vasthoudt, moet de dienst nog meer “essentiële taken” laten vallen dan al het geval is, en moeten complete ‘jihad-teams’ worden opgeheven.”

De AIVD moest eerder nog fors bezuinigen: vanaf 2018 34 miljoen euro per jaar. Daarvan is 23 miljoen euro al gerealiseerd, onder meer door efficiënter te gaan werken. De dienst moet nog negen miljoen bezuinigen. Dat bedrag kan grotendeels worden gevonden door de AIVD en de militaire geheime dienst MIVD samen onder een dak te huisvesten.

De AIVD krijgt er dus weer geld bij, maar moet tegelijkertijd blijven bezuinigen. “De eerder genoemde bezuinigingsmaatregelen ten aanzien van efficiencymaatregelen en co-locatie blijven van kracht”, aldus Plasterk.

Reacties partijen Tweede Kamer

Partijen in de Tweede Kamer reageren verheugd op het besluit. Helaas is de dreiging van het jihadisme groter dan ooit, schrijft VVD’er Klaas Dijkhoff op Twitter. Het besluit om 25 miljoen meer aan de AIVD te besteden ‘is dan ook verstandig’. Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt het besluit een ‘stap in de goede richting’. Zij wijst erop dat de bezuiniging hiermee nog niet ongedaan is gemaakt.

PVV-leider Geert Wilders haalt intussen uit naar de VVD en D66. Als zij zich zorgen maken over de terreurdreiging, dan zijn dat ‘krokodillentranen van politiek-correcte bangeriken die honderd procent medeverantwoordelijk zijn voor alle ellende nu’, laat hij weten. “Iedere aanslag in Nederland is mede het gevolg van hun wegkijken en islamgeknuffel de afgelopen jaren.”