Miljoen euro verdeeld over musea die samenwerken

Een sabeltandtijger in het Natuur Historisch Museum van Rotterdam. Het museum is één van de musea die subsidie krijgt van het Mondriaan Fonds.
Een sabeltandtijger in het Natuur Historisch Museum van Rotterdam. Het museum is één van de musea die subsidie krijgt van het Mondriaan Fonds. Foto ANP / Pieter Franken

Twaalf initiatieven van musea om beter samen te werken met elkaar of met andere instellingen krijgen samen ruim 1 miljoen euro. Het Mondriaan Fonds koos de projecten uit. Vooral plannen om collecties uit te wisselen en het publieksbereik te vergroten zijn gehonoreerd.

Minister Bussemaker (Cultuur, PvdA) heeft voor de periode 2014-2016 8 miljoen euro beschikbaar gesteld om de samenwerking in de museale wereld te stimuleren. Het Mondriaan Fonds kreeg opdracht de subsidies te verdelen. Musea kunnen zes keer per jaar een bijdrage aanvragen. Bij de eerste twee aanvraagronden kwamen 22 aanvragen binnen, voor in totaal ruim 2,4 miljoen euro. Het fonds honoreert twaalf ervan, waarmee in totaal 1.038.096 euro is gemoeid.

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam krijgt subsidie om het concept van de tentoonstelling over ‘stadsnatuur’, die het maakte voor de Internationale Architectuur Biënnale, ook in andere musea te laten zien. Het Nationaal Museum van Wereldculturen, dat is ontstaan uit de fusie van die volkenkundige musea, krijgt subsidie om ervoor te zorgen dat het publiek alle drie de vestigingen gaat bezoeken. De Museumvereniging krijgt subsidie voor een onderzoek naar het bruikleenverkeer in Nederland.

Andere projecten die het fonds uitkoos, hadden te maken met het digitaal delen, bewaren en zichtbaar maken van collecties, bundeling van de inkoop, gezamenlijke zaalverhuur, gedeelde educatieprogramma’s en duurzaamheidsprogramma’s.