EU geeft goedkeuring aan financiële steun voor Bulgaarse banken

Lange rijen bij Fibank, in het cenrum van Sofia. De bankensector in Bulgarije staat onder druk.
Lange rijen bij Fibank, in het cenrum van Sofia. De bankensector in Bulgarije staat onder druk. Foto ANP / EPA / Stringer

De Europese Commissie heeft vanochtend gehoor gegeven aan een verzoek van Bulgarije om banken in dit land eenmalig financieel bij te mogen staan met een lening. Bulgarije wil het financiële stelsel in het land ‘uit voorzorg’ beschermen, schrijft persbureau Reuters vanmorgen.

De Commissie geeft de Bulgaarse overheid toestemming om 1,7 miljard euro (3,3 miljard Bulgaarse Lev) vrij te maken voor de bankensecotr, zo meldt een woordvoerder:

“De Commissie heeft geconcludeerd dat deze som in verhouding staat tot de noodzaak om liquiditeit in het Bulgaarse bankensysteem onder deze omstandigheden veilig te stellen.”

Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat de Bulgaarse banken er goed voor staan, aangezien de liquiditeit een hoog niveau heeft in vergelijking met andere EU-lidstaten:

“Dit is slechts een voorzorgsmaatregel om verdere groei van de liquiditeit veilig te stellen, en daarmee het financiële systeem.”

De zorgen over een bankencrisis in Bulgarije nemen de laatste weken toe. Aandelenkoersen kelderen en spaarders halen massaal hun geld op. De autoriteiten spreken van een “georganiseerde aanval”, zonder te zeggen wie die aanval dan uitvoert.