Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Sport

Ellinikon, het verlaten vliegveld van Athene

Het Olympic Airways-logo vormt nu een roestige herinnering aan wat ooit de grootste vliegmaatschappij van Griekenland was.
Het Olympic Airways-logo vormt nu een roestige herinnering aan wat ooit de grootste vliegmaatschappij van Griekenland was. Foto Reuters

Het internationale Ellinikon-vliegveld onder Athene was zes decennia lang het enige vliegveld van de Griekse hoofdstad. Sinds 2001 is het verlaten. Het moest sluiten om ruimte te maken voor een nieuwer en moderner vliegveld voor de Olympische Spelen van 2004. Na jaren van verval zal Ellinikon binnenkort worden verbouwd. Lamda Development, bestuurd door de machtige Griekse Latsis-familie, maakt er een luxe resort van. In maart sloot het voor 915 miljoen euro een deal om het gebied in ieder geval de komende 99 jaar te mogen leasen. Eerder waren er plannen om op de plaats van het vliegveld een groot park te bouwen. Er werd een prijsvraag uitgeschreven voor het mooiste ontwerp, en een team werkte het project van 2005 tot 2007 uit. Tegen 2012 besloot de overheid toch liever investeerders aan te trekken die de plek commercieel kunnen exploiteren.