Graphic of the day

Een burn-out voorkomen? Werk niet zo veel over en ga naar de Achterhoek

Ben je een hoogopgeleide man van veertig jaar? Dan ben je waarschijnlijk geregeld niet voor etenstijd thuis. In 2013 gaf 49 procent van de hoogopgeleide mannen aan regelmatig over te moeten werken, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna de helft van de hoog opgeleide werknemers werkt regelmatig langer door..

..vooral mannen tussen 35 en 40 jaar werken over..

..en hoe groter de groep overwerkers, hoe meer burn-outs..

Langer doorwerken is één ding, maar leidt het ook tot een hogere werkdruk, stress of een burn-out? De twee cijfers - het aandeel overwerkers en het percentage personen met een burn-out - tegen elkaar afgezet bewijzen: hoe meer personen overwerken, hoe meer burn-outs. Overwerkende mannen tussen de 45 en 55 hebben het meest last van burn-outklachten.

..en in de Randstad werken helpt ook al niet

Ook de werkregio speelt een rol. Uit onderzoek van TNO blijkt dat bijna 18 procent van de werkzame personen in Amsterdam het afgelopen jaar last heeft gehad van een burn-out. In de Achterhoek gaat het er een stuk minder gestrest aan toe: in 2013 had hier ‘slechts’ 8 procent een burn-out.