Ontvoerde Israëlische jongens dood gevonden - spoedzitting kabinet

De drie Israëlische jongens die eerder deze maand waren ontvoerd, zijn dood gevonden in Hebron. Dat meldt de BBC op gezag van het Israëlische leger. Ook is de Israëlische veiligheidsraad in een spoedzitting bijeengekomen.

Israëlische militairen bij Halhul waar de lichamen van de drie ontvoerde jongeren zijn gevonden.
Israëlische militairen bij Halhul waar de lichamen van de drie ontvoerde jongeren zijn gevonden. Foto AFP / Menahem Kahana

De drie Israëlische jongens die eerder deze maand waren ontvoerd, zijn dood gevonden in Hebron. Dat meldt de BBC op gezag van het Israëlische leger. De Israëlische veiligheidsraad is in een spoedzitting bijeengekomen.

Vrijwillige speurders vonden de stoffelijke overschotten onder een hoop stenen in een veld ten noorden van Hebron, zei ooggetuige Binyamin Proper voor de Israëlische televisie. Het drietal werd herkend aan de hand van hun kleding en schoeisel. De ooggetuige zei:

“Een vrijwilliger zag iets verdachts op de grond, wat planten die niet op hun plaats leken. Hij schoof ze aan de kant, haalde wat stenen weg en vond de lijken. We beseften dat zij het waren en belden het leger.”

Rond Halhul is een flinke Israëlische troepenmacht samengetrokken, meldt de Israëlische televisie. Militairen zouden er in een vuurgevecht zijn verwikkeld. De toegangswegen naar Hebron zijn afgesloten.

Vondst kan grote gevolgen hebben

De vondst kan grote gevolgen hebben voor de betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen. In de afgelopen weken heeft het Israëlische leger meermaals grote zoekacties gehouden, waarbij bijna driehonderd Palestijnen zijn gearresteerd en meerdere doden vielen.

Twitter avatar RGjournalist Roel Geeraedts Als klopt dat 3 joodse jongens gevonden zijn op Westelijke Jordaanoever, dan vrees ik vergeldingsbombardementen. Op Gaza. Zo gaat dat hier.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft al gezegd dat Hamas verantwoordelijk is en dat “Hamas zal betalen”. Ook zei hij dat de jongeren zijn ontvoerd en vermoord door beesten.

In een verklaring zei de Israëlische minister van Economische Zaken Naftali Bennett:

“Er kan geen vergeving zijn voor de moordenaars van kinderen en de mensen die ze hebben gestuurd. Het is nu tijd om actie te ondernemen.”

Een woordvoerder van Hamas in Gaza zei dat iedere escalatie of oorlog “de poorten van de hel” zou openen voor Israël.

Eerder beschuldigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Hamas van de ontvoering van de drie tieners.

De drie jongens verdwenen op 12 juni spoorloos na afloop van een bijbelles in een joodse nederzetting. Het Israëlische leger voerde zoekacties uit in de gehele Westelijke Jordaanoever. Gaza is hermetisch van de buitenwereld afgesloten.

VS roept op tot terughoudendheid

In een eerste reactie roept een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS op tot terughoudendheid bij beide partijen. Het Amerikaanse ministerie wil de berichtgeving niet bevestigen, maar roept Israël en de Palestijnen wel op om samen te blijven werken.

Het Nederlandse kabinet heeft ‘met grote afschuw’ kennisgenomen van de vondst van de drie jongeren die op de Westelijke Jordaanoever waren ontvoerd. “Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de familie en vrienden van de tieners”, aldus het kabinet maandagavond.

“Deze jongens zijn in de bloei van hun leven slachtoffer geworden van een gruwelijke misdaad”, staat in een korte verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Hoop dat de daders snel worden gevonden en berecht.”

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei op Facebook dat ‘drie jonge tieners op laffe wijze zijn vermoord’. “Ik hoop dat de daders snel worden gevonden en voor de rechter verantwoording afleggen voor deze laffe gruweldaad.”

Hamas eiste de ontvoering niet op

Hamas heeft de ontvoering niet opgeëist, maar er zijn verschillende claims van andere extremistische splintergroeperingen die de ontvoering wel hebben opgeëist, onder wie een groep met banden met Al Qaeda en de Iraakse terreurorganisatie ISIS.

Hamas heeft in het verleden vaker Israëlische burgers ontvoerd. De beweging vormde eerder deze maand, tot grote weerzin van Israël, een eenheidsregering met Fatah, de organisatie van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Israël en het Westen beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.