Economie

De Persgroep neemt moederbedrijf Wegener over voor 245 miljoen

De dagbladtitels van De Persgroep: Algemeen Dagblad, Volkskrant, Trouw en Parool.
De dagbladtitels van De Persgroep: Algemeen Dagblad, Volkskrant, Trouw en Parool.

De Persgroep heeft een bod uitgebracht op Mecom, de eigenaar van Wegener. De besturen van beide bedrijven zijn akkoord met het bod dat neerkomt op 196 miljoen pond (245 miljoen euro). Dat heeft Mecom vanochtend bekendgemaakt in een persverklaring.

De Persgroep, eigenaar van de Volkskrant, AD en Het Parool, biedt per aandeel op het Britse bedrijf 1,55 pond. Dat is een premie van 35 procent ten opzichte van de slotkoers van Mecom vrijdag. Het Belgische bedrijf heeft al ruim 44 procent van de uitstaande aandelen van Mecom toegezegd gekregen.

De Persgroep wil de overname financieren met eigen geld en met een lening die wordt uitgegeven door BNP Paribas, zo schrijft Mecom. De directie van het Britse concern noemt het bod ‘eerlijk en redelijk’ en raadt het bod de aandeelhouders unaniem aan.

Update 11.36: Inmiddels heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ook gereageerd op de overname. De mededingingsautoriteit verwacht binnenkort een officiële melding te krijgen over de plannen van de Persgroep. ACM zal in dat geval een onderzoek instellen of er problemen ontstaan voor de concurrentie. Mocht het nieuw te vormen bedrijf te groot worden, moeten de Persgroep en Mecom een oplossing voorstellen. Gecombineerd hebben de bedrijven een marktaandeel van 47,7 procent.

‘Persgroep en Mecom kunnen leidend worden in print en online’

Topman van De Persgroep Christian Van Thillo noemt de overname tegenover persbureau Novum logisch, gezien het geloof van zijn bedrijf dat consolidatie in de media-industrie essentieel is om kranten ‘op een winstgevende manier’ om te bouwen tot multimediamerken. Volgens hem zijn De Persgroep en Mecom samen beter in staat om leidend te worden in zowel print als online.

Mecom is naast eigenaar van de Wegener-kranten zoals Tubantia en De Stentor, ook eigenaar van de Limburg Media Groep. Het Belgische Concentra heeft op de Limburgse media echter een bod uitstaan. De gesprekken hierover worden voortgezet, aldus Mecom. Verder is het Britse concern ook eigenaar van Deense kranten in het portfolio.

Het Britse concern had vorig jaar een totaalomzet van bijna 808 miljoen euro. Het operationele resultaat (EBITDA) bedroeg 88 miljoen euro.

Persgroep wilde eerder alleen Wegener kopen

De Persgroep heeft eerder een bod uitgebracht op Wegener. Mecom ontving voor de regionale kranten een in mei al een bod van 220 miljoen euro. Mede doordat ook de Limburgse kranten te koop staan, zou er op deze manier echter te weinig waarde overblijven voor de aandeelhouders, schrijft Mecom. Die heeft De Persgroep vervolgens overtuigd om op geheel Mecom een bod uit te brengen.

De deal tussen De Persgroep gaat door als driekwart van de aandelen zijn aangemeld. De overname moet daarnaast worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt.