Kerken aangevallen in noorden Nigeria, mogelijk tientallen doden

De politie patrouilleert in Abuja na de explosie die het leven kostte aan 21 mensen.
De politie patrouilleert in Abuja na de explosie die het leven kostte aan 21 mensen. Foto EPA / Deji Yake

Bij aanval op kerken in het noorden van Nigeria zijn vandaag zeker tien doden gevallen. Dat zeggen ooggetuigen tegenover persbureau Reuters. Vermoedelijk is de aanval het werk van strijders van de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram.

Update 20.04: Vier kerken gingen in vlammen op. Mogelijk vielen er tientallen doden.

De aanvallen vonden plaats in Kwada en Kautikari, op nog geen vijf kilometer van de stad Chibok. Daar ontvoerden strijders van de extremistische beweging Boko Haram in april ongeveer driehonderd meisjes, van wie er nog 270 spoorloos zijn. De gebedshuizen en dorpen in Kwada en Kautikari werden bestookt met vuurwapens en explosieven.

Leger machteloos

Boko Haram valt al jaren doelwitten aan in het noorden van Nigeria, maar slaat in toenemende mate toe in andere delen van het land. Zo zat de terreurbeweging waarschijnlijk achter een grote explosie, afgelopen week, bij een winkelcentrum in hoofdstad Abuja. De aanvallen zijn nu bijna dagelijks en het leger staat machteloos, schreef buitenlandredacteur Wim Brummelman in NRC Handelsblad.

De aanvallen in Abuja brengen Boko Haram ook bij het politieke centrum van de regeringsmacht in Nigeria. “De stelling dat Boko Haram zich alleen in de jungle van het verre noordoosten ophoudt en uitvalsbases heeft in het naburige Kameroen, kun je niet meer volhouden”, zegt Peter Knoope, directeur van International Centre for Counter-Terrorism in Den Haag. Volgens Knoope, onlangs op bezoek in Nigeria, gaat Boko Haram steeds driester te werk. “Je kunt nog niet spreken van een burgeroorlog, maar alle ingrediënten daarvoor zijn wel aanwezig”, stelde hij vast.