Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

‘ISIS roept kalifaat uit en herdoopt zichzelf’

De terreurgroep die bekendstaat als ISIS en die steden in Irak en Syrië heeft ingenomen, heeft een kalifaat uitgeroepen. De beweging heeft jihadistische groepen over de hele wereld opgeroepen trouw te zweren aan de zelfverklaarde islamitische staat, constateert de Search for International Terrorist Entities (SITE) Intelligence Group.

Een ongedateerde foto van ISIS-strijders.
Een ongedateerde foto van ISIS-strijders. Foto AP

De terreurgroep die bekendstaat als ISIS en die steden in Irak en Syrië heeft ingenomen, heeft een islamitisch kalifaat uitgeroepen. De beweging heeft jihadistische groepen over de hele wereld opgeroepen trouw te zweren aan de zelfverklaarde islamitische staat, constateert de Search for International Terrorist Entities (SITE) Intelligence Group.

De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heet nu ‘Islamitische Staat’ en leider Abu Bakr al-Baghadi is nu kalief, schrijft de organisatie die de online activiteiten van terreurgroeperingen in de gaten houdt. De wijzigingen werden in een 34 minuten durende toespraak aangekondigd door de officiële woordvoerder van ISIS, Abu Muhammad al-‘Adnani.

“En als je de Staat opgeeft of ertegen strijdt, zul je hem niet schaden. Je zult enkel jezelf schade toebrengen”, aldus de zegsman.

Geen pr-stunt

Is het alleen een naamsverandering, of zit er meer achter? Door de recente territoriumuitbreiding is het goed mogelijk dat ISIS zichzelf ziet als dé Islamitische Staat, zegt Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer.

“En dan niet in Irak of Syrië, maar in het gebied dat zij uit de landen hebben gekerfd. Die landen bestaan niet meer in hun voormalige vorm. De strijders zien zichzelf als leiders van álle jihadstrijders in de wereld. Ze zijn nu groter dan al-Qaeda, al is de situatie fluïde en kan die snel veranderen.”

Hulp aan weerszijden

ISIS veroverde vorige maand met hulp van bondgenoten de belangrijke Iraakse stad Mosul en begon daarna aan een opmars richting hoofdstad Bagdad. Dit weekend vonden in de noordelijke stad Tikrit, die ook in handen was gevallen van ISIS, hevige gevechten plaats tussen de sunnitische strijders en het Iraakse leger. De regering stuurde vandaag tanks en pantserwagens om de rebellen te verdrijven.

In Syrië beheerst ISIS gebieden in het noorden en oosten, aan de grens met Irak. De Syrische luchtmacht voerde deze week aanvallen uit op stellingen van ISIS-strijders. Irak krijgt steun van buurland Iran, onder meer in de vorm van inlichtingen die worden verzameld door Iraanse drones.

Ook de Amerikanen helpen de Iraakse regering met inlichtingen van circa 30 tot 35 drones die boven Irak vliegen. Ook hebben de Amerikanen met de Irakezen een gezamenlijk inlichtingencentrum opgezet in Bagdad, waar in totaal 90 militairen zullen werken.